Polędwiczki w sosie borowikowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Polędwiczki w sosie borowikowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975859663.jpeg&w=3840&q=75)
Polędwiczki w sosie borowikowym to idealny przepis na miękkie i smaczne mięso w pachnącym sosie. Polecamy na niedzielny obiad.
0
0 / 0
Polędwiczki w sosie borowikowym to idealny przepis na miękkie i smaczne mięso w pachnącym sosie. Polecamy na niedzielny obiad.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g polędwiczki wieprzowe
1 łyżka olej
100 g borowiki
0.50 szt. cebula
1 łyżka olej
150 wywar warzywny
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka posiekana natka pietruszki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
1 l woda
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 kg seler
2 łodyga seler naciowy
0.50 pęcz. natka pietruszki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Aby przygotować wywar warzywny, do gotującej się wody dodajemy umyte warzywa i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy.
Polędwiczkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na oleju.
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oleju. Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy podsmażone polędwiczki, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i na małym ogniu dusimy około 5 minut.
Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi natką pietruszki i ogórkami kiszonymi.