Polędwiczki w sosie borowikowym

formularz
Polędwiczki w sosie borowikowym

0

0 / 0

Polędwiczki w sosie borowikowym to idealny przepis na miękkie i smaczne mięso w pachnącym sosie. Polecamy na niedzielny obiad.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 g polędwiczki wieprzowe

1 łyżka olej

100 g borowiki

0.50 szt. cebula

1 łyżka olej

150 wywar warzywny

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżka posiekana natka pietruszki

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

1 l woda

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

0.50 kg seler

2 łodyga seler naciowy

0.50 pęcz. natka pietruszki

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Aby przygotować wywar warzywny, do gotującej się wody dodajemy umyte warzywa i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy.

2

Polędwiczkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na oleju.

3

Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oleju. Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy podsmażone polędwiczki, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i na małym ogniu dusimy około 5 minut.

4

Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi natką pietruszki i ogórkami kiszonymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

368

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły