Polędwiczki duszone w cydrze
goodfoodlover
Nasza propozycja to polędwiczki wieprzowe duszone w cydrze - idealna propozycja na specjalną okazję lub niedzielny, rodzinny obiad. Przepis jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo efektowny - zaskocz wszystkich swoim kucharskimi umiejętnościami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.4 / 5
Nasza propozycja to polędwiczki wieprzowe duszone w cydrze - idealna propozycja na specjalną okazję lub niedzielny, rodzinny obiad. Przepis jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo efektowny - zaskocz wszystkich swoim kucharskimi umiejętnościami!
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. cukier brązowy
0.50 l alkohol
300 g polędwica wieprzowa
1 szkl. bulion warzywny
2 szt. cebula
2 szt. jabłka
2 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
0.25 szt. cytryna
3 łyżka olej
1 łyżka ziele angielskie
1 łyżka pasta pomidorowa
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka masło
Przygotowanie
Przygotuj składniki
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 4 cm, oprószyć solą i pieprzem i otoczyć w mące.
W naczyniu do duszenia rozgrzać olej i usmażyć mięso, następnie wyjąć z naczynia i na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem.
Po usmażeniu cebuli dodać do naczynia podsmażoną polędwicę i całość zalać bulionem oraz cydrem. Do naczynia dodać pozostałe składniki, przykryć i dusić ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
Na oddzielnej patelni rozpuścić masło i dodać pokrojone w kostkę jabłka, posypać cynamonem i cukrem i je skarmelizować
Podawać z puree ziemniaczanym lub selerowym. Pasują także wszelkie kluski. Na tależ oprócz mięsa, wyłożyć karmelizowane jabłka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.