Polędwiczki duszone w cydrze

goodfoodlover
Polędwiczki duszone w cydrze

0

4.4 / 5

Nasza propozycja to polędwiczki wieprzowe duszone w cydrze - idealna propozycja na specjalną okazję lub niedzielny, rodzinny obiad. Przepis jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo efektowny - zaskocz wszystkich swoim kucharskimi umiejętnościami!

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. cukier brązowy

0.50 l alkohol

300 g polędwica wieprzowa

1 szkl. bulion warzywny

2 szt. cebula

2 szt. jabłka

2 szt. czosnek

2 szt. liść laurowy

0.25 szt. cytryna

3 łyżka olej

1 łyżka ziele angielskie

1 łyżka pasta pomidorowa

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Przygotuj składniki

2

Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 4 cm, oprószyć solą i pieprzem i otoczyć w mące.

3

W naczyniu do duszenia rozgrzać olej i usmażyć mięso, następnie wyjąć z naczynia i na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem.

4

Po usmażeniu cebuli dodać do naczynia podsmażoną polędwicę i całość zalać bulionem oraz cydrem. Do naczynia dodać pozostałe składniki, przykryć i dusić ok. 1 godziny na wolnym ogniu.

5

Na oddzielnej patelni rozpuścić masło i dodać pokrojone w kostkę jabłka, posypać cynamonem i cukrem i je skarmelizować

6

Podawać z puree ziemniaczanym lub selerowym. Pasują także wszelkie kluski. Na tależ oprócz mięsa, wyłożyć karmelizowane jabłka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

886

kcal

Białka

50

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły