Polędwiczki duszone w cydrze

goodfoodlover
Polędwiczki duszone w cydrze

0

4.4 / 5

Nasza propozycja to polędwiczki wieprzowe duszone w cydrze - idealna propozycja na specjalną okazję lub niedzielny, rodzinny obiad. Przepis jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo efektowny - zaskocz wszystkich swoim kucharskimi umiejętnościami!

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżeczka cynamon

1 łyżeczka cukier brązowy

0.50 l alkohol

300 g polędwica wieprzowa

1 szkl. bulion warzywny

2 szt. cebula

2 szt. jabłka

2 szt. czosnek

2 szt. liść laurowy

0.25 szt. cytryna

3 łyżka olej

1 łyżka ziele angielskie

1 łyżka pasta pomidorowa

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Przygotuj składniki

2

Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 4 cm, oprószyć solą i pieprzem i otoczyć w mące.

3

W naczyniu do duszenia rozgrzać olej i usmażyć mięso, następnie wyjąć z naczynia i na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem.

4

Po usmażeniu cebuli dodać do naczynia podsmażoną polędwicę i całość zalać bulionem oraz cydrem. Do naczynia dodać pozostałe składniki, przykryć i dusić ok. 1 godziny na wolnym ogniu.

5

Na oddzielnej patelni rozpuścić masło i dodać pokrojone w kostkę jabłka, posypać cynamonem i cukrem i je skarmelizować

6

Podawać z puree ziemniaczanym lub selerowym. Pasują także wszelkie kluski. Na tależ oprócz mięsa, wyłożyć karmelizowane jabłka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły