Polędwiczki duszone w cydrze
goodfoodlover
Nasza propozycja to polędwiczki wieprzowe duszone w cydrze - idealna propozycja na specjalną okazję lub niedzielny, rodzinny obiad. Przepis jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo efektowny - zaskocz wszystkich swoim kucharskimi umiejętnościami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
886
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.4 / 5
Nasza propozycja to polędwiczki wieprzowe duszone w cydrze - idealna propozycja na specjalną okazję lub niedzielny, rodzinny obiad. Przepis jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo efektowny - zaskocz wszystkich swoim kucharskimi umiejętnościami!
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. cukier brązowy
0.50 l alkohol
300 g polędwica wieprzowa
1 szkl. bulion warzywny
2 szt. cebula
2 szt. jabłka
2 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
0.25 szt. cytryna
3 łyżka olej
1 łyżka ziele angielskie
1 łyżka pasta pomidorowa
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka masło
Przygotowanie
Przygotuj składniki
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 4 cm, oprószyć solą i pieprzem i otoczyć w mące.
W naczyniu do duszenia rozgrzać olej i usmażyć mięso, następnie wyjąć z naczynia i na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem.
Po usmażeniu cebuli dodać do naczynia podsmażoną polędwicę i całość zalać bulionem oraz cydrem. Do naczynia dodać pozostałe składniki, przykryć i dusić ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
Na oddzielnej patelni rozpuścić masło i dodać pokrojone w kostkę jabłka, posypać cynamonem i cukrem i je skarmelizować
Podawać z puree ziemniaczanym lub selerowym. Pasują także wszelkie kluski. Na tależ oprócz mięsa, wyłożyć karmelizowane jabłka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
886
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.