Polędwiczka z kurkami w sosie śmietanowym
m7
Tym razem poledwiczka z kurkami w sosie śmietanowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tym razem poledwiczka z kurkami w sosie śmietanowym
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. rozmaryn
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
200 g kurki
550 g polędwica wieprzowa
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka masło
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć, ponacinac ale nie do końca, oprószyć sola i pieprzem, papryką, w nacięcia włozyć po 1-2 plasterki czosnku. Przełozyć na patelnie z rozgrzanymi 2 łyżkami masła i obsmażyć ze wszystkich stron. Rozgrząc piekarnik na 180st. Włozyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlac sos z patelnie ze smażenia na wierzchu mięsa rozsmarować resztę masła, w naciecia włozyć kawałki rozmarynu świezego. Niech sie piecze 40 min. Kurki umyc, oczyścic z paiasku osuszyć, Wrzucić na rozgrzne 2 łyzki masła. Smazyć mieszając, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac śmietanę, chwilę poddusić, aż sos lekko odparuje. Polędwiczke pokroić w plastry polac sosem kurkowym, udekorowac rozmarynem lub kiełkami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.