Polędwiczka wieprzowa w sosie z gorgonzoli

EkspertOdKuchni
Polędwiczka wieprzowa w sosie z gorgonzoli

0

0 / 0

Polędwiczka wieprzowa w sosie z gorgonzoli to danie, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom aromatycznego mięsa i wyrazistych dań. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja, a także pyszna potrawa na specjalne okazje. Polędwiczka wieprzowa owinięta boczkiem jest delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Całość zatopiona jest w serze pleśniowym i kremowej śmietance, co nadaje miękkości i gładkości potrawie. Smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g polędwiczka wieprzowa

12 plaster boczek

150 g gorgonzola

200 g śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz kolorowy

1 szczyp. sól

1 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.

2

Każdy kawałek mięsa przypraw solą i pieprzem, a następnie owiń boczkiem i przebij wykałaczką, aby całość dobrze się trzymała.

3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie rozgrzej również patelnię (taką, którą możesz umieścić w piekarniku).

4

Obsmaż polędwiczki z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż do jej zbrązowienia.

5

Patelnię z polędwiczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 6-8 minut.

6

Czosnek i szalotkę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.

7

Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wlej śmietankę i dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę.

8

Wszystko mieszaj i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się sera i zgęstnienia sosu. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.

9

Polędwiczki wyjmij z piekarnika i daj im "odpocząć" mniej więcej tyle czasu ile spędziły w piekarniku.

10

Polędwiczki serwuj z przygotowanym sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły