Polędwiczka wieprzowa w sosie z gorgonzoli
EkspertOdKuchni
Polędwiczka wieprzowa w sosie z gorgonzoli to danie, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom aromatycznego mięsa i wyrazistych dań. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja, a także pyszna potrawa na specjalne okazje. Polędwiczka wieprzowa owinięta boczkiem jest delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Całość zatopiona jest w serze pleśniowym i kremowej śmietance, co nadaje miękkości i gładkości potrawie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
880
kcal
Białka
66
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
68
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polędwiczka wieprzowa w sosie z gorgonzoli to danie, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom aromatycznego mięsa i wyrazistych dań. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja, a także pyszna potrawa na specjalne okazje. Polędwiczka wieprzowa owinięta boczkiem jest delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Całość zatopiona jest w serze pleśniowym i kremowej śmietance, co nadaje miękkości i gładkości potrawie. Smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g polędwiczka wieprzowa
12 plaster boczek
150 g gorgonzola
200 g śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz kolorowy
1 szczyp. sól
1 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
Każdy kawałek mięsa przypraw solą i pieprzem, a następnie owiń boczkiem i przebij wykałaczką, aby całość dobrze się trzymała.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie rozgrzej również patelnię (taką, którą możesz umieścić w piekarniku).
Obsmaż polędwiczki z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż do jej zbrązowienia.
Patelnię z polędwiczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 6-8 minut.
Czosnek i szalotkę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.
Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wlej śmietankę i dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę.
Wszystko mieszaj i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się sera i zgęstnienia sosu. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.
Polędwiczki wyjmij z piekarnika i daj im "odpocząć" mniej więcej tyle czasu ile spędziły w piekarniku.
Polędwiczki serwuj z przygotowanym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
880
kcal
Białka
66
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
68
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.