Polędwiczka wieprzowa w sosie winno – czekoladowym
decomorreno
Czekolada i mięso - brzmi abstrakcyjnie? Za to smakuje wyśmienicie! Aromatyczny winny sos czekoladowy doskonale łączy się z delikatną, rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową. Oto nasza propozycja na niebanalny obiad !
Wartości odżywcze na porcję
Energia
553
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Czekolada i mięso - brzmi abstrakcyjnie? Za to smakuje wyśmienicie! Aromatyczny winny sos czekoladowy doskonale łączy się z delikatną, rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową. Oto nasza propozycja na niebanalny obiad !
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. polędwiczki wieprzowe
1 szczyp. sól, pieprz
15 g kakao decomorreno
2 łyżka olej słonecznikowy
250 czerwone wino
1 łyżka cukier trzcinowy
6 szt. cebula dymka
2 szczyp. świeży rozmaryn
2 łyżka masło
1 szt. mix sałat
Przygotowanie
Mięso podziel na 3 porcje, przypraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką kakao. Obsmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Usmażone mięso przełóż do formy żaroodpornej, wysmarowanej masłem. Na wierzch mięsa połóż również po małym kawałku masła. Piecz przez 7-8 minut w 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika - odstaw całość. W tym czasie na tej samej patelni przygotuj sos. Wlej wino, dodaj cukier, cebulki oraz kakao i gałązkę rozmarynu. Gotuj bez przykrycia co jakiś czas mieszając.
Gdy odparuje nadmiar wody, wyjmij cebulki oraz rozmaryn i całość zdejmij z ognia. Następnie dodaj masło i wszystko wymieszaj.
W ten sposób przygotowany sos przełóż do mniejszego dzbanuszka lub sosjerki.
Odstawione wcześniej mięso pokrój w plastry. Podawaj z lekką sałatką polane sosem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
553
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.