Polędwiczka wieprzowa w sosie winno – czekoladowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Polędwiczka wieprzowa w sosie winno – czekoladowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975411029.jpeg&w=3840&q=75)
Czekolada i mięso - brzmi abstrakcyjnie? Za to smakuje wyśmienicie! Aromatyczny winny sos czekoladowy doskonale łączy się z delikatną, rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową. Oto nasza propozycja na niebanalny obiad !
0
5 / 1
Czekolada i mięso - brzmi abstrakcyjnie? Za to smakuje wyśmienicie! Aromatyczny winny sos czekoladowy doskonale łączy się z delikatną, rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową. Oto nasza propozycja na niebanalny obiad !
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. polędwiczki wieprzowe
1 szczyp. sól, pieprz
15 g kakao decomorreno
2 łyżka olej słonecznikowy
250 czerwone wino
1 łyżka cukier trzcinowy
6 szt. cebula dymka
2 szczyp. świeży rozmaryn
2 łyżka masło
1 szt. mix sałat
Przygotowanie
Mięso podziel na 3 porcje, przypraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką kakao. Obsmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Usmażone mięso przełóż do formy żaroodpornej, wysmarowanej masłem. Na wierzch mięsa połóż również po małym kawałku masła. Piecz przez 7-8 minut w 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika - odstaw całość. W tym czasie na tej samej patelni przygotuj sos. Wlej wino, dodaj cukier, cebulki oraz kakao i gałązkę rozmarynu. Gotuj bez przykrycia co jakiś czas mieszając.
Gdy odparuje nadmiar wody, wyjmij cebulki oraz rozmaryn i całość zdejmij z ognia. Następnie dodaj masło i wszystko wymieszaj.
W ten sposób przygotowany sos przełóż do mniejszego dzbanuszka lub sosjerki.
Odstawione wcześniej mięso pokrój w plastry. Podawaj z lekką sałatką polane sosem.