Polędwiczka wieprzowa w sosie winno – czekoladowym

decomorreno
Polędwiczka wieprzowa w sosie winno – czekoladowym

0

5 / 1

Czekolada i mięso - brzmi abstrakcyjnie? Za to smakuje wyśmienicie! Aromatyczny winny sos czekoladowy doskonale łączy się z delikatną, rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową. Oto nasza propozycja na niebanalny obiad !

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. polędwiczki wieprzowe

1 szcz. sól, pieprz

15 g kakao decomorreno

2 łyżka olej słonecznikowy

250 czerwone wino

1 łyżka cukier trzcinowy

6 szt. cebula dymka

2 szcz. świeży rozmaryn

2 łyżka masło

1 szt. mix sałat

Przygotowanie


1

Mięso podziel na 3 porcje, przypraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką kakao. Obsmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony.

2

Usmażone mięso przełóż do formy żaroodpornej, wysmarowanej masłem. Na wierzch mięsa połóż również po małym kawałku masła. Piecz przez 7-8 minut w 180°C.

3

Po wyjęciu z piekarnika - odstaw całość. W tym czasie na tej samej patelni przygotuj sos. Wlej wino, dodaj cukier, cebulki oraz kakao i gałązkę rozmarynu. Gotuj bez przykrycia co jakiś czas mieszając.

4

Gdy odparuje nadmiar wody, wyjmij cebulki oraz rozmaryn i całość zdejmij z ognia. Następnie dodaj masło i wszystko wymieszaj.

5

W ten sposób przygotowany sos przełóż do mniejszego dzbanuszka lub sosjerki.

6

Odstawione wcześniej mięso pokrój w plastry. Podawaj z lekką sałatką polane sosem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły