Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym ze smażonymi kopytkami

EkspertOdKuchni
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym ze smażonymi kopytkami

0

0 / 0

Kusząca polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym z domowymi smażonymi kopytkami to danie, które skradnie serca miłośników wykwintnych, ale prostych smaków. Delikatne mięso i aromatyczny, jesienny sos ze świeżych kurek to idealny duet na chłodniejsze wieczory, uroczysty obiad rodzinny lub romantyczną kolację.

11

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g polędwiczka wieprzowa

250 g kurki świeże

1 szt. cebula mała

150 ml śmietanka 30%

1 łyżecz. miód

1 łyżecz. pasta miso

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

400 g kopytka

1 łyżka masło

1 łyżka posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Polędwiczkę oczyścić z błon, następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.

2

Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć polędwiczki po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

3

Przełożyć na talerz i odstawić na chwilę.

4

Kurki dokładnie oczyścić i osuszyć.

5

Na tej samej patelni po mięsie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać kurki i smażyć 5–7 minut, aż odparują. Dodać miód i pastę miso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

6

Wlać śmietankę, po chwili włożyć obsmażone polędwiczki. Dusić całość na małym ogniu ok. 10–15 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

7

Na osobnej patelni rozgrzać masło. Wrzucić gotowe kopytka i obsmażać na złoty kolor przez 5–7 minut, delikatnie mieszając.

8

Na talerzu ułożyć warstwę kopytek. Na nich rozłożyć polędwiczki wraz z sosem kurkowo-śmietanowym.

9

Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły