Polędwiczka wieprzowa po toskańsku

Łowicz
Polędwiczka wieprzowa po toskańsku

0

0 / 0

Polędwiczka wieprzowa po toskańsku to soczyste mięso duszone w aromatycznym sosie na bazie śmietanki, czosnku, suszonych pomidorów i szpinaku – inspirowane słoneczną kuchnią Toskanii. To idealna propozycja na kolację we dwoje lub rodzinny obiad. Delikatna polędwiczka najlepiej smakuje z makaronem, świeżą bagietką, purée ziemniaczanym lub gnocchi. Życzmy smacznego!

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g polędwiczka wieprzowa

8 szt. suszone pomidory w oleju

50 g szpinak świeży baby

1 szt. cebula

200 ml śmietanka 30%

100 ml bulion warzywny lub drobiowy

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka masło klarowane

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 łyżecz. suszony tymianek

0.50 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. kurkuma

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Oczyść polędwiczkę z błon. Pokrój ją na plastry grubości ok. 2–3 cm i lekko spłaszcz dłonią. Oprósz solą i pieprzem.

2

Na patelni rozgrzej masło klarowane z odrobiną oliwy. Obsmaż kawałki polędwiczki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 minuty na stronę).

3

Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli.

4

Wlej bulion i śmietankę i suszone pomidory pokrojone w paski. Dopraw przyprawami, a następnie duś przez około 7-8 minut, aż sos zgęstnieje.

5

Dodaj dwie duże garści szpinaku i smaż, aż zwiędnie.

6

Podawaj z purée ziemniaczanym, makaronem tagliatelle lub gnocchi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły