Polędwiczka wieprzowa po toskańsku

Łowicz

Polędwiczka wieprzowa po toskańsku to soczyste mięso duszone w aromatycznym sosie na bazie śmietanki, czosnku, suszonych pomidorów i szpinaku – inspirowane słoneczną kuchnią Toskanii. To idealna propozycja na kolację we dwoje lub rodzinny obiad. Delikatna polędwiczka najlepiej smakuje z makaronem, świeżą bagietką, purée ziemniaczanym lub gnocchi. Życzmy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polędwiczka wieprzowa po toskańsku to soczyste mięso duszone w aromatycznym sosie na bazie śmietanki, czosnku, suszonych pomidorów i szpinaku – inspirowane słoneczną kuchnią Toskanii. To idealna propozycja na kolację we dwoje lub rodzinny obiad. Delikatna polędwiczka najlepiej smakuje z makaronem, świeżą bagietką, purée ziemniaczanym lub gnocchi. Życzmy smacznego!
13
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g polędwiczka wieprzowa
8 szt. suszone pomidory w oleju
50 g szpinak świeży baby
1 szt. cebula
200 ml śmietanka 30%
100 ml bulion warzywny lub drobiowy
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło klarowane
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
0.50 łyżecz. suszony tymianek
0.50 łyżecz. papryka słodka mielona
0.50 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Oczyść polędwiczkę z błon. Pokrój ją na plastry grubości ok. 2–3 cm i lekko spłaszcz dłonią. Oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane z odrobiną oliwy. Obsmaż kawałki polędwiczki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 minuty na stronę).
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Wlej bulion i śmietankę i suszone pomidory pokrojone w paski. Dopraw przyprawami, a następnie duś przez około 7-8 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj dwie duże garści szpinaku i smaż, aż zwiędnie.
Podawaj z purée ziemniaczanym, makaronem tagliatelle lub gnocchi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.