Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina

m7
Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina

0

0 / 0

Polecam na obiad.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg polędwica wieprzowa

5 szcz. sól, pieprz

0.50 łyżeczka kolendra

0.50 łyżeczka bazylia

0.50 łyżeczka tymianek

1.50 szkl. wino czerwone

1 szt. cebula

1 szt. marchew

0.50 szt. seler

1 szt. czosnek

4 szt. pieprz ziarnisty

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

3 szt. jagody jałowca

2 szt. goździki

2 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżka ocet winny

40 dek. grzyby leśne

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa( cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię.

2

Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Co jakiś czas mięso możemy przekręcić.

3

Marynatę przygotowaną w ten sposób stosuję bardzo często do marynowania wieprzowiny.

4

Polędwicę myjemy i osuszamy. Wkładamy ją do marynaty i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Cebulkę siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy grzybki, dusimy do miękkości.

5

Polędwicę oprószoną solą i pieprzem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół polędwicy układamy podsmażone grzybki, podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Wstawiamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły