Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=2048&q=75)
m7
![Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973117757.jpeg&w=2048&q=75)
Polecam na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
437
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polecam na obiad.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg polędwica wieprzowa
5 szczyp. sól, pieprz
0.50 łyżecz. kolendra
0.50 łyżecz. bazylia
0.50 łyżecz. tymianek
1.50 szkl. wino czerwone
1 szt. cebula
1 szt. marchew
0.50 szt. seler
1 szt. czosnek
4 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
3 szt. jagody jałowca
2 szt. goździki
2 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka ocet winny
40 dag. grzyby leśne
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa( cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię.
Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Co jakiś czas mięso możemy przekręcić.
Marynatę przygotowaną w ten sposób stosuję bardzo często do marynowania wieprzowiny.
Polędwicę myjemy i osuszamy. Wkładamy ją do marynaty i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Cebulkę siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy grzybki, dusimy do miękkości.
Polędwicę oprószoną solą i pieprzem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół polędwicy układamy podsmażone grzybki, podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Wstawiamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
437
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.