Polędwica wieprzowa w sosie piwnym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Polędwica wieprzowa w sosie piwnym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973024962.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne mięso.
0
0 / 0
Smaczne mięso.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cytrynowy
1 łyżecz. przyprawa
100 g masło
2 szt. czosnek
1 łyżka miód pszczeli
1 łyżka gorczyca
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
70 dag. polędwica wieprzowa
0.50 l piwo jasne
Przygotowanie
Polędwicę umyć, pokroić w poprzek na małe kawałki i obsmażyć na maśle z czosnkiem( czosnek zmiażdżony). Każdy kawałek z obu stron.
Piwo wlać do rondla. Dodać miód, przyprawę do grzańca, krem z gorczycy, sos sojowy i razem zagotować.
Włożyć do wywaru mięso i dusić kilka minut- tyle, żeby nie było surowe.
Następnie mięso wyjąć. Zrobić zasmażkę z reszty masła i mąki, rozrobić zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować razem.
Dołożyć mięso i jeszcze raz zagotować razem. Podawać na przykład z placuszkami ziemniaczanymi.