Podwójnie piernikowy tort
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Podwójnie piernikowy tort](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637234.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
400 g mąka lubella puszysta tortowa
300 g cukier
3 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżecz. cynamon
3 łyżecz. proszek do pieczenia
150 mleko
3 łyżka miód
300 maślanka
250 olej
3 szt. jaja l
3 łyżka rum
500 g serek mascarpone
330 śmietana kremówka 36%
1 łyżka cukier waniliowy
5 łyżka cukier puder
1 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Suche składniki wymieszać ze sobą. Mleko z miodem podgrzewać do rozpuszczenia się miodu. Do drugiej miski dodać jajka, maślankę, rum i olej oraz mleko z miodem. Zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę.
Ciasto wylać do formy i piec w 180 st C około 50 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Mascarpone ze śmietanką oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem miksować około 5 minut aż powstanie puszysty i sztywny krem. Dodać cynamon i wymieszać delikatnie.
Jeden blat położyć na stole i posmarować go 1 warstwą kremu. Na krem wyłożyć drugi blat oraz wysmarować go kremem. Na sam wierzch wykładamy 3 blat. Wierzch oraz boki smarujemy cienką warstwą kremu. Boki dekorujemy pierniczkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.