Podwójnie piernikowy tort

AnetaGwiner
Podwójnie piernikowy tort

0

0 / 0

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

400 g mąka lubella puszysta tortowa

300 g cukier

3 łyżeczka przyprawa do piernika

1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

1 łyżka cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamon

3 łyżeczka proszek do pieczenia

150 mleko

3 łyżka miód

300 maślanka

250 olej

3 szt. jaja l

3 łyżka rum

500 g serek mascarpone

330 śmietana kremówka 36%

1 łyżka cukier waniliowy

5 łyżka cukier puder

1 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Suche składniki wymieszać ze sobą. Mleko z miodem podgrzewać do rozpuszczenia się miodu. Do drugiej miski dodać jajka, maślankę, rum i olej oraz mleko z miodem. Zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę.

2

Ciasto wylać do formy i piec w 180 st C około 50 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

3

Mascarpone ze śmietanką oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem miksować około 5 minut aż powstanie puszysty i sztywny krem. Dodać cynamon i wymieszać delikatnie.

4

Jeden blat położyć na stole i posmarować go 1 warstwą kremu. Na krem wyłożyć drugi blat oraz wysmarować go kremem. Na sam wierzch wykładamy 3 blat. Wierzch oraz boki smarujemy cienką warstwą kremu. Boki dekorujemy pierniczkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły