Podwójnie musowe ciasto czekoladowe
EdytaZaremba-Filipek
Mocno czekoladowe, podwójnie musowe ciasto dla wielbicieli czekolady. Sprawdzi sie zarówno jako niedzielny deser jak i przepiękny tort urodzinowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
930
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.7 / 3
Mocno czekoladowe, podwójnie musowe ciasto dla wielbicieli czekolady. Sprawdzi sie zarówno jako niedzielny deser jak i przepiękny tort urodzinowy.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżka kakao decomorreno
400 g czekolada gorzka
400 g biała czekolada
6 szt. jaja l
500 śmietana 36%
85 g masło
270 g cukier
60 g żelatyna
150 mleko skondensowane
120 glukoza
1 szkl. żurawina łowicz
1 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Masło, 200 g gorzkiej czekolady, roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę, przestudzić. Do masy dodać 3 żółtka, łyżkę kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić. W misie miksera ubić 3 białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać 130 g. cukru stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść. Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą żurawinową lub inną mocno kwaśną konfiturą.
MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY Gorzką czekoladę 200 g roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę 250 ml ubić z solą na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła' i by nie było smug. Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Lekko uderzyć formą o blat, by usunąć większe pęcherzyki powietrza. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin do schłodzenia.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Białą czekoladę 200 g posiekać i umieścić w miseczce. W innej małej miseczce wymieszać 2 łyżki żelatyny z wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej. W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła'. Wylać mus na schłodzony wczesniej mus czekoladowy, lub do mniejszej tortownicy dla uzyskania efektu drugiej warstwy. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Po zamrożeniu obu warstw delikatnie ogrzać suszarką boki i wyjąc obydwa musy z tortownic. Ułożyć biały na czekoladowym. Ponownie wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotowac lustrzaną polewę.
POLEWA LUSTRZANA 140 g cukru zagotować z syropem glukozowym, 120 ml wody i mlekiem skondensowanym. W chwili wrzenia zestawić z ognia. Resztę żelatyny zalać wg przepisu na opakowaniu i odstawić do napęcznienia. 200 g białej czekolady zalać powstałym syropem i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Kiedy masa osiągnie temperaturę ok. 60 stopni dodać żelatynę i mieszać mikserem do momentu aż powstała masa bedzie gładka i błyszcząca. Całość przelać kilka razy przez drobne sito, aby pozbyć sie pęcherzyków powietrza. Polewę podzielić na dowolna ilosc części i dodawać barwniki spożywcze zabarwiają na ulubione kolory. Poczekać do momentu aż polewa osiągnie temperaturę 28-30 stopni. Wyjąć z zamrażarki dobrze schłodzone ciasto, stawiając je na kratce i zdecydowanym ruchem wylewać kolorową polewę tworząc ciekawe wzory. Zaczekać aż polewa ocieknie. Udekorować według własnego gustu owocami. Przełożyć delikatnie na paterę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
930
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.