Podpłomyki z powidłami

Łowicz
Podpłomyki z powidłami

0

0 / 0

Podpłomyki to rodzaj prostych placków, które dawniej były pieczone na rozgrzanych kamieniach lub w piecach chlebowych, a dziś można je przygotować na patelni lub w piekarniku. Doskonale smakują w towarzystwie powideł i kwaśnej śmietany i z pewnością przywołają na myśl smaki dzieciństwa. Podpłomyki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, szybką przekąskę, podwieczorek lub jako dodatek do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!

5

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. mąka pszenna lubella

0.50 szkl. wrząca woda

0.25 łyżecz. sól

6 łyżka powidła śliwkowe łowicz

6 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, gorącą wodę i wymieszaj widelcem.

2

Kiedy ciasto lekko przestygnie i przestanie parzyć, zacznij wyrabiać je rękami przez kilka minut. Odstaw na blat podsypany mąką (ciasto będzie dosyć lepkie).

3

Podziel ciasto na 6 równych części. Rozwałkuj na cienkie placki, podsypując sporą ilością mąki.

4

Rozgrzej dobrze suchą patelnię. Smaż placki z obu stron (powinno to zająć maksymalnie 1,5 minuty).

5

Gotowe placki posmaruj powidłami oraz odrobiną śmietany. Złóż w trójkąt jak naleśnik.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

275

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły