Podpłomyki z powidłami
Łowicz
Podpłomyki to rodzaj prostych placków, które dawniej były pieczone na rozgrzanych kamieniach lub w piecach chlebowych, a dziś można je przygotować na patelni lub w piekarniku. Doskonale smakują w towarzystwie powideł i kwaśnej śmietany i z pewnością przywołają na myśl smaki dzieciństwa. Podpłomyki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, szybką przekąskę, podwieczorek lub jako dodatek do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Podpłomyki to rodzaj prostych placków, które dawniej były pieczone na rozgrzanych kamieniach lub w piecach chlebowych, a dziś można je przygotować na patelni lub w piekarniku. Doskonale smakują w towarzystwie powideł i kwaśnej śmietany i z pewnością przywołają na myśl smaki dzieciństwa. Podpłomyki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, szybką przekąskę, podwieczorek lub jako dodatek do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!
5
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. mąka pszenna lubella
0.50 szkl. wrząca woda
0.25 łyżecz. sól
6 łyżka powidła śliwkowe łowicz
6 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, gorącą wodę i wymieszaj widelcem.
Kiedy ciasto lekko przestygnie i przestanie parzyć, zacznij wyrabiać je rękami przez kilka minut. Odstaw na blat podsypany mąką (ciasto będzie dosyć lepkie).
Podziel ciasto na 6 równych części. Rozwałkuj na cienkie placki, podsypując sporą ilością mąki.
Rozgrzej dobrze suchą patelnię. Smaż placki z obu stron (powinno to zająć maksymalnie 1,5 minuty).
Gotowe placki posmaruj powidłami oraz odrobiną śmietany. Złóż w trójkąt jak naleśnik.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.