Podpłomyk z gruszką, serem gorgonzola i miodem

Lubella
Podpłomyk z gruszką, serem gorgonzola i miodem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Podpłomyk z gruszką, gorgonzolą i miodem to prosty, ale efektowny pomysł na ciepłą przekąskę lub lekką kolację. Podpłomyk to cienki placek z mąki i wody – coś pomiędzy pizzą a chlebkiem naan – który nie wymaga drożdży ani długiego wyrastania. Połączenie słodyczy gruszki, wyrazistego smaku sera gorgonzola i aromatycznego miodu daje świetny balans między słodkim a słonym. Sprawdzi się jako przekąska na imprezę, kolację przy winie lub szybki sposób na coś wyjątkowego bez stania w kuchni godzinami.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

100 ml ciepła woda

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

2 łyżka śmietanka 30%

80 g ser gorgonzola

1 szt. gruszka

1 łyżka płatki migdałów

1 łyżecz. miód

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

Przygotowanie


W misce łączymy mąkę, sól, wodę i oliwę.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto – ok. 5 minut.

Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy każdy kawałek na cienki okrąg o średnicy ok. 30 cm.

Każdy okrąg ciasta smarujemy łyżką śmietanki 30%. Posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na wierzchu układamy kawałki gorgonzoli.

Gruszkę kroimy w cienkie półksiężyce i rozkładamy równomiernie na cieście.

Posypujemy migdałami i polewamy oliwą z oliwek.

Wkładamy podpłomyki do nagrzanego piekarnika (230°C, góra–dół) i pieczemy przez ok. 10–12 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy podpłomyki odrobiną oliwy i miodu.

Podajemy od razu – najlepiej jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły