Podpłomyk z botwiną, szynką parmeńską i serem feta

goodfoodlover

Cofnijmy się w czasie i przenieśmy do czasów, gdy jedyną znana formą chleba był… podpłomyk! Przepyszne pieczywo na każdą okazję - w naszym przepisie podawane z botwiną, serem feta oraz szynką parmeńską.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1199
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
133
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3 / 2
Cofnijmy się w czasie i przenieśmy do czasów, gdy jedyną znana formą chleba był… podpłomyk! Przepyszne pieczywo na każdą okazję - w naszym przepisie podawane z botwiną, serem feta oraz szynką parmeńską.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. botwina
100 g szynka parmeńska
2.50 szkl. lubella mąka pełne ziarno pszenna
1 szkl. ciepła woda
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. ser feta
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Podziel ciasto na 2-3 części.
Do rondelka wlej oliwę. Podgrzej i wlej pomidory.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmaż parę minut aż sos stanie się gęsty.
Rozwałkuj ciasto na cienkie plaski. Posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.
Dodaj botwinkę, szynkę oraz posyp serem feta.
Włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Do miski wsyp mąkę i sól. Wlej wodę i ugnieć jednolite ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1199
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
133
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.