Podpłomyk z botwiną, szynką parmeńską i serem feta
goodfoodlover
2
1 / 1
Cofnijmy się w czasie i przenieśmy do czasów, gdy jedyną znana formą chleba był… podpłomyk! Przepyszne pieczywo na każdą okazję - w naszym przepisie podawane z botwiną, serem feta oraz szynką parmeńską.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szcz. sól, pieprz
1 pęcz. botwina
100 g szynka parmeńska
2.50 szkl. lubella mąka pełne ziarno pszenna
1 szkl. ciepła woda
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. ser feta
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Podziel ciasto na 2-3 części.
Do rondelka wlej oliwę. Podgrzej i wlej pomidory.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmaż parę minut aż sos stanie się gęsty.
Rozwałkuj ciasto na cienkie plaski. Posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.
Dodaj botwinkę, szynkę oraz posyp serem feta.
Włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Do miski wsyp mąkę i sól. Wlej wodę i ugnieć jednolite ciasto.