Podpłomyk z botwiną, szynką parmeńską i serem feta

Lubella
Podpłomyk z botwiną, szynką parmeńską i serem feta

2

3.7 / 3

Szybki przepis na chrupiący podpłomyk z botwiną, słoną szynką parmeńską i kremową fetą to idealne danie na wiosnę i lato. Przygotowanie ciasta jest proste, a połączenie świeżych warzyw z intensywnym smakiem szynki parmeńskiej sprawi, że pokochasz ten włoski flatbread w polskim wydaniu.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto

200 g mąka pszenna lubella

100 ml jogurt naturalny

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. sól

Dodatki

1 pęcz. botwina

100 g ser feta

6 szt. plastry szynki parmeńskiej

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj oliwę i jogurt naturalny (lub wodę). Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.

2

Podziel ciasto na 2 równe części, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.

3

Liście i łodygi botwiny posiekaj na mniejsze kawałki, a młode buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.

4

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć czosnek i smaż krótko (około 30 sekund). Dodaj posiekaną botwinę (najpierw buraczki i łodygi, po 2 minutach liście). Smaż, aż liście zmiękną i zmniejszą objętość (około 5-7 minut). Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie skrop sokiem z cytryny. Odstaw do ostygnięcia.

5

Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

6

Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki, nieregularny placek. Przełóż na blachę.

7

Podpłomyki skrop lekko oliwą i piecz przez około 5-7 minut, aż się lekko zarumienią.

8

Wyjmij podpłomyki z piekarnika. Na każdy nałóż równomiernie warstwę podsmażonej botwiny.

9

Posyp obficie pokruszoną fetą.

10

Włóż podpłomyki z powrotem do piekarnika na około 5-8 minut, aż ser się roztopi, a ciasto będzie złociste i chrupiące.

11

Po wyjęciu z piekarnika ułóż na gorących podpłomykach cienkie plastry szynki parmeńskiej.

12

Skrop całość odrobiną świeżej oliwy i podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1199

kcal

Białka

64

gram

Węglowodany

133

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły