Podpłomyk z botwiną, szynką parmeńską i serem feta

goodfoodlover
Podpłomyk z botwiną, szynką parmeńską i serem feta

2

3 / 2

Cofnijmy się w czasie i przenieśmy do czasów, gdy jedyną znana formą chleba był… podpłomyk! Przepyszne pieczywo na każdą okazję - w naszym przepisie podawane z botwiną, serem feta oraz szynką parmeńską.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

1 pęcz. botwina

100 g szynka parmeńska

2.50 szkl. lubella mąka pełne ziarno pszenna

1 szkl. ciepła woda

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. ser feta

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Podziel ciasto na 2-3 części.

2

Do rondelka wlej oliwę. Podgrzej i wlej pomidory.

3

Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

4

Podsmaż parę minut aż sos stanie się gęsty.

5

Rozwałkuj ciasto na cienkie plaski. Posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.

6

Dodaj botwinkę, szynkę oraz posyp serem feta.

7

Włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.

8

Do miski wsyp mąkę i sól. Wlej wodę i ugnieć jednolite ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły