Podpłomyk z boczniakami, boczkiem i oscypkiem

Lubella

Podpłomyk z boczniakami, boczkiem i oscypkiem to szybka, rustykalna alternatywa dla pizzy – idealna na wieczorne spotkania ze znajomymi, leniwą kolację albo imprezową przekąskę. Cienki, chrupiący placek z prostego ciasta bez drożdży to dobra baza dla kremowego sosu śmietanowo-serowego, aromatycznych boczniaków smażonych na maśle, wędzonego boczku i wyrazistego oscypka. Danie łatwe do przygotowania, ale efektowne w smaku – szczególnie dla fanów grzybów i góralskich klimatów. Najlepiej smakuje na ciepło, z odrobiną oliwy i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Podpłomyk z boczniakami, boczkiem i oscypkiem to szybka, rustykalna alternatywa dla pizzy – idealna na wieczorne spotkania ze znajomymi, leniwą kolację albo imprezową przekąskę. Cienki, chrupiący placek z prostego ciasta bez drożdży to dobra baza dla kremowego sosu śmietanowo-serowego, aromatycznych boczniaków smażonych na maśle, wędzonego boczku i wyrazistego oscypka. Danie łatwe do przygotowania, ale efektowne w smaku – szczególnie dla fanów grzybów i góralskich klimatów. Najlepiej smakuje na ciepło, z odrobiną oliwy i szczypiorkiem.
13
Składniki
50 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
120 ml ciepła woda
1 łyżka sól
1 łyżka oliwa
150 g kwaśna śmietana 18%
100 g tarta mozarella
100 g boczek wędzony surowy
150 g boczniaki
1 łyżka masło
1 szt. cebula szalotka
50 g oscypek tarty
1 szczyp. pieprz
1 pęcz. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Z mąki, soli, ciepłej wody i oliwy zagnieć gładkie, elastyczne ciasto jak na pierogi. Przykryj i odstaw na 20 minut.
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z tartą mozzarellą, dopraw solą i pieprzem – powstanie sos serowo-śmietanowy.
Boczniaki oczyść i pokrój w paski, następnie podsmaż na maśle z solą i pieprzem na złoto.
Szalotkę obierz i pokrój w cienkie pióra.
Rozwałkuj ciasto cienko na dwa okrągłe podpłomyki.
Posmaruj je sosem śmietanowo-serowym. Na wierzchu ułóż plastry boczku i szalotkę.
Połóż przesmażone boczniaki i posyp tartym oscypkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez około 10 minut na samym dole pieca, aż ciasto będzie chrupiące, a ser dobrze się zapiecze.
Podawaj skropione oliwą i posypane świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.