Podkowki

m7

Smaczne ciasteczka o ksztalcie malych podkowek ze sliwkowym nadzieniem i posypane orzechami wloskimi. Wspomnienia z dziecinstwa :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
478
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smaczne ciasteczka o ksztalcie malych podkowek ze sliwkowym nadzieniem i posypane orzechami wloskimi. Wspomnienia z dziecinstwa :)
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. masło
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. gęsta śmietana
1 szt. jajko
2 szt. żółtko
1 szt. słoiczek gestego powidla lub marmolady
2 łyżka orzechy wloskie do obtaczania ciastek
2 łyżka cukier do obtaczania ciastek
Przygotowanie
Maslo i make siekac nozem az skladniki dobrze sie polacza, nastepnie dodac cale jajko, dwa zoltka, smietane i nadal siekac do powstania ciasta. Z gotowego ciasta uformowac kule i schladzac w lodowce okolo 2 godzin. Po wyjeciu ciasto rozwalkowac i pokroic w szerokie prostokaty. Na srodek kazdego dawac pasek powidla lub marmolady. Zalepiac podobnie jak pierogi. Nastepnie maczac podkowki w bialku i obtaczac w siekanych orzechach i cukrze.Zginac jak podkowe i ukladac na blache posmarowana wczesniej maslem i posypanej maka. Robic niewielkie odstepy.
piec w temperaturze 170 c okolo 20 min. Gotowe ciastka maja byc podrumienione (nie spalone) i miec warstwowe ciasto w przekroju. Pozatym maja dobrze smakowac :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
478
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.