Podkowki

m7
Podkowki

1

0 / 0

Smaczne ciasteczka o ksztalcie malych podkowek ze sliwkowym nadzieniem i posypane orzechami wloskimi. Wspomnienia z dziecinstwa :)

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. masło

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. gęsta śmietana

1 szt. jajko

2 szt. żółtko

1 szt. słoiczek gestego powidla lub marmolady

2 łyżka orzechy wloskie do obtaczania ciastek

2 łyżka cukier do obtaczania ciastek

Przygotowanie


1

Maslo i make siekac nozem az skladniki dobrze sie polacza, nastepnie dodac cale jajko, dwa zoltka, smietane i nadal siekac do powstania ciasta. Z gotowego ciasta uformowac kule i schladzac w lodowce okolo 2 godzin. Po wyjeciu ciasto rozwalkowac i pokroic w szerokie prostokaty. Na srodek kazdego dawac pasek powidla lub marmolady. Zalepiac podobnie jak pierogi. Nastepnie maczac podkowki w bialku i obtaczac w siekanych orzechach i cukrze.Zginac jak podkowe i ukladac na blache posmarowana wczesniej maslem i posypanej maka. Robic niewielkie odstepy.

2

piec w temperaturze 170 c okolo 20 min. Gotowe ciastka maja byc podrumienione (nie spalone) i miec warstwowe ciasto w przekroju. Pozatym maja dobrze smakowac :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły