Po uszka w sałatce
lubella
Sałatek makaronowych nigdy dość! Wypróbuj sałatkę z uszkami i czosnkowo-miodowym sosem z dodatkiem świeżych liści szpinaku, gruszki, granatu i sera pleśniowego. Smacznego – to oryginalne danie jest już całe Twoje!
1
5 / 1
Sałatek makaronowych nigdy dość! Wypróbuj sałatkę z uszkami i czosnkowo-miodowym sosem z dodatkiem świeżych liści szpinaku, gruszki, granatu i sera pleśniowego. Smacznego – to oryginalne danie jest już całe Twoje!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella uszka
200 g szpinak baby
1 szt. gruszka
1 szt. granat
100 g ser pleśniowy
0.50 szt. cytryna
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka miód
4 szt. orzechy włoskie
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Posiekany czosnek wymieszaj z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Sos gotowy!
To już prawie meta! Szpinak umyj, gruszkę obierz i pokrój na cienkie plastry w kształcie półksiężyca. Z granatu wyjmij nasiona. Ugotowany i wystudzony makaron wsyp do miski, dodaj liście szpinaku, owoce, wlej sos i starannie wymieszaj. Dekoruj pokruszonym serem pleśniowym, na sam koniec posyp orzechami. Poszło Ci świetnie! Brawo! UWAGA! Pamiętaj, by starannie wydrążyć nasiona granatu! Biała otoczka miąższu ma gorzki smak.