Po uszka w sałatce

lubella
Po uszka w sałatce

1

5 / 1

Sałatek makaronowych nigdy dość! Wypróbuj sałatkę z uszkami i czosnkowo-miodowym sosem z dodatkiem świeżych liści szpinaku, gruszki, granatu i sera pleśniowego. Smacznego – to oryginalne danie jest już całe Twoje!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella uszka

200 g szpinak baby

1 szt. gruszka

1 szt. granat

100 g ser pleśniowy

0.50 szt. cytryna

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka miód

4 szt. orzechy włoskie

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

W międzyczasie… Posiekany czosnek wymieszaj z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Sos gotowy!

3

To już prawie meta! Szpinak umyj, gruszkę obierz i pokrój na cienkie plastry w kształcie półksiężyca. Z granatu wyjmij nasiona. Ugotowany i wystudzony makaron wsyp do miski, dodaj liście szpinaku, owoce, wlej sos i starannie wymieszaj. Dekoruj pokruszonym serem pleśniowym, na sam koniec posyp orzechami. Poszło Ci świetnie! Brawo! UWAGA! Pamiętaj, by starannie wydrążyć nasiona granatu! Biała otoczka miąższu ma gorzki smak.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

594

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

96

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły