Pleśniak z jabłkami
m7
0
3.1 / 15
Pyszne, lekko kwaskowe ciasto z warstwą słodkiej bezy i kruszonki.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szcz. cukier
1 szcz. sól
3 łyżeczka kakao decomorreno
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło śmietankowe
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier puder
3 szkl. mąka pszenna tortowa
5 szt. jabłko
5 szt. białko jaja kurzego
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka rodzynki suszone
1 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Mąkę posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli trzeba dodać łyżkę lub dwie śmietany.
Ciasto podzielić na trzy równe części.
Jedną część zabarwić na brązowo, dodając kakao.
Drugą częścią ciasta (jasną) wylepić dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i tortownicę wstawić do lodówki.
Pozostałe dwie części ciasta (jasną i ciemną) włożyć do zamrażalnika, żeby stwardniały.
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce. Wymieszać z bułką tartą (będzie w nią wsiąkał sok) i rodzynkami, dodać cukier i cynamon do smaku.
Wstawić tortownicę do nagrzanego (170`c) piekarnika i podpiec spód ciasta na złoty kolor (5-7 min).
Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie już ubita, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
na jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.
Podpiec 5-7 min w piekarniku.
Wyjąć i wyłożyć na ciemną warstwę ciasta pianę.
Na pianę zetrzeć jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika i upiec na ciemnozłoty kolor (około 1 godz. W temp. 175`c z włączonym termoobiegiem).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto (piana) opada.