Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
sól
3 Łyżeczki
kakao
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło śmietankowe
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
cukier puder
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
5 Sztuk
jabłko
5 Sztuk
białko jaja kurzego
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
bułka tarta
1 Łyżka
Rodzynki suszone
1 Łyżka
śmietana 18%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli trzeba dodać łyżkę lub dwie śmietany.
  2. ciasto podzielić na trzy równe części.
  3. jedną część zabarwić na brązowo, dodając kakao.
  4. jedną częścią ciasta (jasną) wylepić dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i tortownicę wstawić do lodówki.
  5. pozostałe dwie części ciasta (jasną i ciemną) włożyć do zamrażalnika, żeby stwardniały.
  6. obrać jabłka, zetrzeć na tarce. Wymieszać z bułką tartą (będzie w nią wsiąkał sok) i rodzynkami, dodać cukier i cynamon do smaku.
  7. wstawić tortownicę do nagrzanego (170`c) piekarnika i podpiec spód ciasta na złoty kolor (5-7 min).
  8. ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie już ubita, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać.
  9. na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
  10. na jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.
  11. podpiec 5-7 min w piekarniku.
  12. wyjąć i wyłożyć na ciemną warstwę ciasta pianę.
  13. na pianę zetrzeć jasne ciasto.
  14. wstawić do piekarnika i upiec na ciemnozłoty kolor (około 1 godz. W temp. 175`c z włączonym termoobiegiem).
  15. po wyjęciu z piekarnika ciasto (piana) opada, ale nie przeszkadza to w niczym.

Opis

Pyszne, lekko kwaskowe ciasto. Wygląda bardzo apetycznie!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!