Pleśniak z jabłkami

m7
Pleśniak z jabłkami

0

3.1 / 15

Pyszne, lekko kwaskowe ciasto z warstwą słodkiej bezy i kruszonki.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szcz. cukier

1 szcz. sól

3 łyżeczka kakao decomorreno

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło śmietankowe

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier puder

3 szkl. mąka pszenna tortowa

5 szt. jabłko

5 szt. białko jaja kurzego

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka rodzynki suszone

1 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Mąkę posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli trzeba dodać łyżkę lub dwie śmietany.

2

Ciasto podzielić na trzy równe części.

3

Jedną część zabarwić na brązowo, dodając kakao.

4

Drugą częścią ciasta (jasną) wylepić dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i tortownicę wstawić do lodówki.

5

Pozostałe dwie części ciasta (jasną i ciemną) włożyć do zamrażalnika, żeby stwardniały.

6

Obrać jabłka, zetrzeć na tarce. Wymieszać z bułką tartą (będzie w nią wsiąkał sok) i rodzynkami, dodać cukier i cynamon do smaku.

7

Wstawić tortownicę do nagrzanego (170`c) piekarnika i podpiec spód ciasta na złoty kolor (5-7 min).

8

Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie już ubita, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać.

9

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową.

10

na jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.

11

Podpiec 5-7 min w piekarniku.

12

Wyjąć i wyłożyć na ciemną warstwę ciasta pianę.

13

Na pianę zetrzeć jasne ciasto.

14

Wstawić do piekarnika i upiec na ciemnozłoty kolor (około 1 godz. W temp. 175`c z włączonym termoobiegiem).

15

Po wyjęciu z piekarnika ciasto (piana) opada.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły