Pleśniak z agrestem i śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pleśniak z agrestem i śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9180-1702058107042.jpeg&w=3840&q=75)
Pleśniak to wyjątkowe ciasto, które idealnie łączy słodko-kwaśne smaki. Kruche ciasto z warstwą kwaśnych owoców zwieńczone słodką bezą to coś pysznego. Polecamy!
0
0 / 0
Pleśniak to wyjątkowe ciasto, które idealnie łączy słodko-kwaśne smaki. Kruche ciasto z warstwą kwaśnych owoców zwieńczone słodką bezą to coś pysznego. Polecamy!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l śliwki
0.50 l agrest
250 g margaryna mleczna
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
4 szt. jajko
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. aromat rumowy
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 3 części. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, ułożyć owoce. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na owoce.
Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
Piec 1 godzinę w 180 stopniach.