Pleśniak z agrestem i śliwkami
m7
0
0 / 0
0
Pleśniak to wyjątkowe ciasto, które idealnie łączy słodko-kwaśne smaki. Kruche ciasto z warstwą kwaśnych owoców zwieńczone słodką bezą to coś pysznego. Polecamy!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 l śliwki
0.50 l agrest
250 gr margaryna mleczna
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
4 szt jajko
1 szt cukier waniliowy
1 szt aromat rumowy
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 3 części. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, ułożyć owoce. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na owoce.
Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
Piec 1 godzinę w 180 stopniach.