Pleśniak z agrestem i śliwkami

m7
Pleśniak z agrestem i śliwkami

0

0 / 0

Pleśniak to wyjątkowe ciasto, które idealnie łączy słodko-kwaśne smaki. Kruche ciasto z warstwą kwaśnych owoców zwieńczone słodką bezą to coś pysznego. Polecamy!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 l śliwki

0.50 l agrest

250 g margaryna mleczna

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

4 szt. jajko

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. aromat rumowy

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.

2

Podzielić ciasto na 3 części. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, ułożyć owoce. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na owoce.

3

Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.

4

Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły