Pleśniak wiśniowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pleśniak wiśniowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976696731.jpeg&w=3840&q=75)
Specjał mojej mamy.
1
0 / 0
Specjał mojej mamy.
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
25 porcji
Składniki
4 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
6 szt. żółtko jaja kurzego
6 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka proszek do pieczenia
Przygotowanie
1
Z mąki, margaryny,cukru,żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.
2
Zostawiamy 1/4 ciast.
3
Resztę ciasto wałkujemy i układamy w blaszce.
4
Wykładamy dżem wiśniowy na ciasto.
5
Białka ubijamy na sztywną pianę.
6
Wylewamy na dżem.
7
Na koniec posypujemy z pozostałego ciasta kruszonką.
8
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.