Pleśniak mojej mamy

m7
Pleśniak mojej mamy

0

2.5 / 8

Pleśniak to pyszne kruche ciasto z kwaśnymi powidłami i słodką bezą. To idealne połączenie smaków.

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kostka margaryna zwykła

3 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. cukier

0.50 szt. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier dokładnie z sobą połączyć.

2

Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 6 łyżeczek kakao i dokładnie połączyć. Następnie włożyć ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.

3

1 białą część ciasta wyłożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć słoik powideł śliwkowych.

4

Na to zetrzeć na grubej tartce jarzynowej brązową część ciasta.

5

Następnie białka ubić na sztywno dodając ½ szklanki cukru. Pianę z białek wyłożyć na powidła, a następnie zetrzeć na grubej tartce ostatnią białą część ciasta.

6

Piec ok. 45 minut w 180 st.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

423

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły