Pleśniak mojej mamy
m7
Pleśniak to pyszne kruche ciasto z kwaśnymi powidłami i słodką bezą. To idealne połączenie smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.5 / 8
Pleśniak to pyszne kruche ciasto z kwaśnymi powidłami i słodką bezą. To idealne połączenie smaków.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kostka margaryna zwykła
3 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. cukier
0.50 szt. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier dokładnie z sobą połączyć.
Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 6 łyżeczek kakao i dokładnie połączyć. Następnie włożyć ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.
1 białą część ciasta wyłożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć słoik powideł śliwkowych.
Na to zetrzeć na grubej tartce jarzynowej brązową część ciasta.
Następnie białka ubić na sztywno dodając ½ szklanki cukru. Pianę z białek wyłożyć na powidła, a następnie zetrzeć na grubej tartce ostatnią białą część ciasta.
Piec ok. 45 minut w 180 st.