Pleśniak

m7
Pleśniak

1

0 / 0

Pyszne ciasto - pleśniak. Połączenie słodko-kwaśne, które zachwyci wszystkich. Do tego ciasto można użyć owoców typu: czarna lub czerwona porzeczka, śliwki, czy agrest. Równie dobrze sprawdzi się także dżem.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

2 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier puder

5 szt. żółtko jaja kurzego

5 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Masło wraz z proszkiem do pieczenia i mąką dokładnie posiekać. Do tego dodać 5 żółtek - wyrobić ciasto. Całość podzielić na 3 części.

2

Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy i posmarować dżemem.

3

Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać, następnie zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach na część pierwszą z dżemem.

4

Następnie ubić 5 białek wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę i wylać na drugą część ciasta. Na pianę z białek zetrzeć trzecią część ciasta.

5

Piec w średnio nagrzanym piekarniku 30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły