Pleśniak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pleśniak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974822924.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto - pleśniak. Połączenie słodko-kwaśne, które zachwyci wszystkich. Do tego ciasto można użyć owoców typu: czarna lub czerwona porzeczka, śliwki, czy agrest. Równie dobrze sprawdzi się także dżem.
1
0 / 0
Pyszne ciasto - pleśniak. Połączenie słodko-kwaśne, które zachwyci wszystkich. Do tego ciasto można użyć owoców typu: czarna lub czerwona porzeczka, śliwki, czy agrest. Równie dobrze sprawdzi się także dżem.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier puder
5 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Masło wraz z proszkiem do pieczenia i mąką dokładnie posiekać. Do tego dodać 5 żółtek - wyrobić ciasto. Całość podzielić na 3 części.
Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy i posmarować dżemem.
Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać, następnie zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach na część pierwszą z dżemem.
Następnie ubić 5 białek wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę i wylać na drugą część ciasta. Na pianę z białek zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku 30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.