Pleśniak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pleśniak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1721135859617.jpeg&w=3840&q=75)
Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.
1
0 / 0
Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna mleczna
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżka kakao decomorreno
50 dag. porzeczki czerwone
Przygotowanie
W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj zimną margarynę i posiekaj nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Podziel ciasto na trzy części: jedna większa (około 60% całości) i dwie mniejsze (po 20% całości).
Do jednej z mniejszych części dodaj kakao i dokładnie zagnieć.
Każdą z trzech części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Największą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy.
Na ciasto nałóż równomiernie czerwone porzeczki.
Na wierzch zetrzyj za pomocą tarki kakaową część ciasta.
Na kakaową warstwę wyłóż ubite białka.
Na wierzch zetrzyj jasną część ciasta.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.