Pleśniak
m7
Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.
1
0 / 0
Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. margaryna mleczna
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżka kakao decomorreno
50 dek. porzeczki czerwone
Przygotowanie
Przesiekać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 1/2 szklanki cukru, wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce.
2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao.Owoce ułożyć na cieście. Schłodzone surowe ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z 5 białek i szklanki cukru, rozłożyć na startym cieście. Następnie zetrzeć ciasto z kakao i posypać na wierzchu. Upiec ciasto w 180 stopniach C przez ok. 40-50 minut.
Do pleśniaka nadają się praktycznie każde owoce (jabłka, agrest, porzeczki, jagody, wiśnie, morele itp.)
Zamiast owoców można użyć dżemu.