Pleśniak

m7
Pleśniak

1

0 / 0

Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna mleczna

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżka kakao decomorreno

50 dek. porzeczki czerwone

Przygotowanie


1

Przesiekać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 1/2 szklanki cukru, wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce.

2

2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao.Owoce ułożyć na cieście. Schłodzone surowe ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z 5 białek i szklanki cukru, rozłożyć na startym cieście. Następnie zetrzeć ciasto z kakao i posypać na wierzchu. Upiec ciasto w 180 stopniach C przez ok. 40-50 minut.

3

Do pleśniaka nadają się praktycznie każde owoce (jabłka, agrest, porzeczki, jagody, wiśnie, morele itp.)

4

Zamiast owoców można użyć dżemu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły