Pleśniak

m7
Pleśniak

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna mleczna

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżka kakao decomorreno

50 dag. porzeczki czerwone

Przygotowanie


W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj zimną margarynę i posiekaj nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

Podziel ciasto na trzy części: jedna większa (około 60% całości) i dwie mniejsze (po 20% całości).

Do jednej z mniejszych części dodaj kakao i dokładnie zagnieć.

Każdą z trzech części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Największą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy.

Na ciasto nałóż równomiernie czerwone porzeczki.

Na wierzch zetrzyj za pomocą tarki kakaową część ciasta.

Na kakaową warstwę wyłóż ubite białka.

Na wierzch zetrzyj jasną część ciasta.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

348

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły