Pleśniak

m7
Pleśniak

1

0 / 0

Pleśniak to ciasto, które każdy musi spróbować. Idealne połączenie smaków - kwaśne owoce, słodka beza i kruche ciasto.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna mleczna

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżka kakao decomorreno

50 dag. porzeczki czerwone

Przygotowanie


1

W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj zimną margarynę i posiekaj nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

2

Podziel ciasto na trzy części: jedna większa (około 60% całości) i dwie mniejsze (po 20% całości).

3

Do jednej z mniejszych części dodaj kakao i dokładnie zagnieć.

4

Każdą z trzech części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

5

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

6

Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

7

Największą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy.

8

Na ciasto nałóż równomiernie czerwone porzeczki.

9

Na wierzch zetrzyj za pomocą tarki kakaową część ciasta.

10

Na kakaową warstwę wyłóż ubite białka.

11

Na wierzch zetrzyj jasną część ciasta.

12

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły