Płatkowe kotleciki

m7
Płatkowe kotleciki

0

0 / 0

Te kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być drobiowe lub wieprzowe.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

150 olej

1 łyżeczka sól

500 g schab

200 g płatki kukurydziane

3 szt. jajko

5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 łyżeczka pieprz

Przygotowanie


1

Jeżeli kotlety robimy ze schabu to kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, a jeżeli z piersi kurczaka to kroimy pod skosem, nie musimy rozbijać.

2

Solimy i pieprzymy.

3

Jajka roztrzepujemy, możemy je posolić. Na talerz wsypujemy mąkę, płatki kukurydziane lekko zgniatamy i dodajemy jedną łyżkę mąki, lekko mieszamy.

4

Mięso oprószamy w mące, jajku a następnie panierujemy w płatkach.

5

Smażymy na oleju tak aby płatki się nie przypaliły, a mięso nie było surowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły