Płatkowe kotleciki

m7

Te kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być drobiowe lub wieprzowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
743
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Te kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być drobiowe lub wieprzowe.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 olej
1 łyżecz. sól
500 g schab
200 g płatki kukurydziane
3 szt. jajko
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Jeżeli kotlety robimy ze schabu to kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, a jeżeli z piersi kurczaka to kroimy pod skosem, nie musimy rozbijać.
Solimy i pieprzymy.
Jajka roztrzepujemy, możemy je posolić. Na talerz wsypujemy mąkę, płatki kukurydziane lekko zgniatamy i dodajemy jedną łyżkę mąki, lekko mieszamy.
Mięso oprószamy w mące, jajku a następnie panierujemy w płatkach.
Smażymy na oleju tak aby płatki się nie przypaliły, a mięso nie było surowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
743
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.