Płatkowe kotleciki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Płatkowe kotleciki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1329-1702057568550.jpeg&w=3840&q=75)
Te kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być drobiowe lub wieprzowe.
0
0 / 0
Te kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być drobiowe lub wieprzowe.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 olej
1 łyżecz. sól
500 g schab
200 g płatki kukurydziane
3 szt. jajko
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Jeżeli kotlety robimy ze schabu to kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, a jeżeli z piersi kurczaka to kroimy pod skosem, nie musimy rozbijać.
Solimy i pieprzymy.
Jajka roztrzepujemy, możemy je posolić. Na talerz wsypujemy mąkę, płatki kukurydziane lekko zgniatamy i dodajemy jedną łyżkę mąki, lekko mieszamy.
Mięso oprószamy w mące, jajku a następnie panierujemy w płatkach.
Smażymy na oleju tak aby płatki się nie przypaliły, a mięso nie było surowe.