Placuszki z dyni z żurawiną

m7
Placuszki z dyni z żurawiną

1

0 / 0

Puszyste placuszki dyniowe z dodatkiem suszonej żurawiny to idealna propozycja na jesienne śniadanie lub deser. Dynia nadaje im delikatną słodycz i miękką konsystencję, a żurawina przełamuje smak przyjemną kwaskowatością. Szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną cynamonem i świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, miodem lub syropem klonowym. To prosty przepis, który umili chłodne poranki i zadowoli całą rodzinę.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g dynia

150 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

2 łyżka cukier trzcinowy

100 ml mleko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cynamon

1 szczyp. sól

2 łyżka olej roślinny

60 g suszona żurawina

Przygotowanie


1

Dynię obierz, zetrzyj na tarce i delikatnie odciśnij nadmiar soku.

2

W misce połącz starte warzywo z jajkiem, mlekiem, cukrem i olejem.

3

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól – wymieszaj na gładką masę.

4

Wsyp żurawinę i ponownie wymieszaj.

5

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i nakładaj łyżką porcje ciasta.

6

Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty każda strona).

7

Podawaj jeszcze ciepłe – świetnie smakują z jogurtem naturalnym, miodem lub syropem klonowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

189

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły