Placuszki ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placuszki ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974926337.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna, sycąca potrawa na zimowe wieczory, polecam
0
0 / 0
Pyszna, sycąca potrawa na zimowe wieczory, polecam
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. tymianek
1 łyżecz. sos sojowo-grzybowy
30 g parmezan
500 g grzyby leśne
1 szt. jajko
2 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 szt. pietruszka
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
4 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, odstawiamy do ostygnięcia,
czosnek w całości smażymy na oliwie aż zbrązowieje, następnie go miażdżymy i dodajemy do ziemniaków razem z oliwą,
następnie dodajemy jajko, mąkę, ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz,
mieszamy na gładką masę,
formujemy placuszki, obtaczamy w mącę i smażymy na złoty kolor,
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy grzyby, podsmażamy,
przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowo-grzybowym,papryką natką pietruszki i tymiankiem,
dodajemy śmietanę,
placuszki polewamy sosem grzybowym