0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
papryka słodka
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
tymianek
1 Łyżeczka
SOS SOJOWO-GRZYBOWy
30 Gramów
parmezan
500 Gramów
grzyby leśne
1 Sztuka
jajko
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
pietruszka
4 Łyżki
mąka
4 Łyżki
oliwa z oliwek
3 Łyżki
śmietana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, odstawiamy do ostygnięcia,
  2. czosnek w całości smażymy na oliwie aż zbrązowieje, następnie go miażdżymy i dodajemy do ziemniaków razem z oliwą,
  3. następnie dodajemy jajko, mąkę, ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz,
  4. mieszamy na gładką masę,
  5. formujemy placuszki, obtaczamy w mącę i smażymy na złoty kolor,
  6. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy grzyby, podsmażamy,
  7. przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowo-grzybowym,papryką natką pietruszki i tymiankiem,
  8. dodajemy śmietanę,
  9. placuszki polewamy sosem grzybowym

Opis

Pyszna, sycąca potrawa na zimowe wieczory, polecam

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!