Placuszki z pomidorów tomatokeftedes

EkspertOdKuchni
Placuszki z pomidorów tomatokeftedes

0

0 / 0

Placuszki z pomidorów, zwane również tomatokeftedes, to danie pochodzące z greckiej kuchni. To małe placki lub kotleciki przygotowane głównie z pokrojonych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku, ziół i przypraw. Mogą być podawane jako przystawka lub danie główne, często z sosem tzatziki (zrobionym na bazie jogurtu, ogórka i czosnku) lub innymi sosami, które dodają dodatkowej świeżości i smaku. Placuszki z pomidorów tomatokeftedes są idealne dla osób preferujących dania wegetariańskie lub poszukujących alternatywnych przepisów z wykorzystaniem pomidorów jako głównego składnika. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 szt. pomidory

1 łyżeczka suszone oregano

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szt. cebula czerwona

0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

100 jogurt grecki

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Nie odsączaj ich, a zachowaj sok do przygotowania masy na placuszki.

2

W dużej misce połącz mąkę, pomidory, oregano, bazylię, natkę pietruszki, a także drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj, aż składniki się połączą.

3

Dopraw masę pieprzem i solą do smaku.

4

Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni na średnim ogniu.

5

Nakładaj po łyżkę masy na patelnię, formując placuszki o średnicy około 5-7 centymetrów.

6

Smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.

7

Po usmażeniu odłóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

8

Gotowe placuszki serwuj z jogurtem greckim.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły