Placuszki z pomidorów tomatokeftedes
EkspertOdKuchni
Placuszki z pomidorów, zwane również tomatokeftedes, to danie pochodzące z greckiej kuchni. To małe placki lub kotleciki przygotowane głównie z pokrojonych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku, ziół i przypraw. Mogą być podawane jako przystawka lub danie główne, często z sosem tzatziki (zrobionym na bazie jogurtu, ogórka i czosnku) lub innymi sosami, które dodają dodatkowej świeżości i smaku. Placuszki z pomidorów tomatokeftedes są idealne dla osób preferujących dania wegetariańskie lub poszukujących alternatywnych przepisów z wykorzystaniem pomidorów jako głównego składnika. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placuszki z pomidorów, zwane również tomatokeftedes, to danie pochodzące z greckiej kuchni. To małe placki lub kotleciki przygotowane głównie z pokrojonych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku, ziół i przypraw. Mogą być podawane jako przystawka lub danie główne, często z sosem tzatziki (zrobionym na bazie jogurtu, ogórka i czosnku) lub innymi sosami, które dodają dodatkowej świeżości i smaku. Placuszki z pomidorów tomatokeftedes są idealne dla osób preferujących dania wegetariańskie lub poszukujących alternatywnych przepisów z wykorzystaniem pomidorów jako głównego składnika. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 szt. pomidory
1 łyżecz. suszone oregano
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 szt. cebula czerwona
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
100 jogurt grecki
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Nie odsączaj ich, a zachowaj sok do przygotowania masy na placuszki.
W dużej misce połącz mąkę, pomidory, oregano, bazylię, natkę pietruszki, a także drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
Dopraw masę pieprzem i solą do smaku.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni na średnim ogniu.
Nakładaj po łyżkę masy na patelnię, formując placuszki o średnicy około 5-7 centymetrów.
Smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu odłóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki serwuj z jogurtem greckim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.