Placuszki z makaronem, papryką, pieczarkami i cukinią

lubella
Placuszki z makaronem, papryką, pieczarkami i cukinią

0

0 / 0

Placuszki z makaronu są świetnym pomysłem na urozmaicenie kuchni, ale również znakomicie sprawdzą się, jeśli został nam makaron z obiadu. Te placuszki są pełne warzyw i smaku.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

50 g makaron spaghetti lubella

0.50 szt. papryka czerwona

60 g cukinia

60 g pieczarki

2 szt. jajko

2 łyżka posiekany szczypiorek

1 łyżka masło klarowane

1 łyżka olej rzepakowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szt. ząbek czosnku

4 łyżka kwaśna śmietana

Przygotowanie


1

Makaron ugotować, odcedzić.

2

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną paprykę, cukinię, pieczarki oraz sprasowany czosnek (nie myć patelni).

3

Doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić, wymieszać z makaronem oraz roztrzepanymi jajkami, odstawić na 10 minut.

4

Na tę samą patelnię dodać masło klarowane, rozgrzać i wykładać łyżką porcje makaronu z warzywami. Można użyć silikonowych foremek do jajek sądzonych czy pancakes, aby uzyskać ładny kształt.

5

Smażyć z dwóch stron, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem.

6

Podawać z kwaśną śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

85

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły