Placuszki z makaronem, papryką, pieczarkami i cukinią
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Placuszki z makaronem, papryką, pieczarkami i cukinią](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695690.jpeg&w=3840&q=75)
Placuszki z makaronu są świetnym pomysłem na urozmaicenie kuchni, ale również znakomicie sprawdzą się, jeśli został nam makaron z obiadu. Te placuszki są pełne warzyw i smaku.
0
0 / 0
Placuszki z makaronu są świetnym pomysłem na urozmaicenie kuchni, ale również znakomicie sprawdzą się, jeśli został nam makaron z obiadu. Te placuszki są pełne warzyw i smaku.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
50 g makaron spaghetti lubella
0.50 szt. papryka czerwona
60 g cukinia
60 g pieczarki
2 szt. jajko
2 łyżka posiekany szczypiorek
1 łyżka masło klarowane
1 łyżka olej rzepakowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka kwaśna śmietana
Przygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną paprykę, cukinię, pieczarki oraz sprasowany czosnek (nie myć patelni).
Doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić, wymieszać z makaronem oraz roztrzepanymi jajkami, odstawić na 10 minut.
Na tę samą patelnię dodać masło klarowane, rozgrzać i wykładać łyżką porcje makaronu z warzywami. Można użyć silikonowych foremek do jajek sądzonych czy pancakes, aby uzyskać ładny kształt.
Smażyć z dwóch stron, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem.
Podawać z kwaśną śmietaną.