Placuszki z kurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placuszki z kurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974479525.jpeg&w=3840&q=75)
Wyśmienite placuszki grzybowe.
1
0 / 0
Wyśmienite placuszki grzybowe.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. papryka czerwona
75 g kurki
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. mleko
1 szt. cebula
1 szt. jajko
1 łyżka masło
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
1
W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę zeszkli, dorzucić kurki ze szczyptą soli, zmniejszyć moc palnika i dusić przez 5 - 7 minut mieszając od czasu do czasu. Odstawić do przestygnięcia.
2
Suche składniki ciasta wymieszać w misce, dodać mleko i jajko i wymieszać rózgą lub mątewką. Dodać kurki z cebulką i razem wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na minimalnej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron.