Placuszki z halloumi

Lubella
Placuszki z halloumi

0

0 / 0

Placuszki z halloumi to smaczne i chrupiące danie, które idealnie nadaje się na danie główne, lekką kolację lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują również z salsą pomidorową lub jogurtem greckim. To świetny wybór zarówno dla wegetarian, jak i osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojego menu.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cukinia

1 szt. marchewka

200 g halloumi

0.50 łyżeczka sól

1 szt. cebula

2 szt. jajka kurze

4 łyżka mąka pszenna lubella

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię i marchewkę. Dodaj pół łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, aby warzywa puściły wodę. Po tym czasie odcedź dokładnie za pomocą sita.

2

W dużej misce wymieszaj starty halloumi, cukinię, marchewkę, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki.

3

Dodaj do warzyw jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

4

Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju i rozgrzej na średnim ogniu.

5

Z gotowej mieszanki uformuj placuszki, układając je na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące (około 3-4 minuty z każdej strony).

6

Gdy placuszki będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły