Placuszki z dyni dla maluszka

Lubella
Placuszki z dyni dla maluszka

0

0 / 0

Placuszki z dyni to zdrowa i lekkostrawna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutkie, delikatne, pełne witamin i naturalnej słodyczy dyni, dzięki czemu nie trzeba dodawać cukru. Idealne dla dzieci już od pierwszego roku życia, a także jako szybka i smaczna przekąska dla całej rodziny.

6

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g dynia hokkaido

1 szt. jajko

3 łyżka mąka pszenna lubella

2 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. cynamon

1 łyżecz. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Dynię pokrój w kostkę, ugotuj na parze lub w wodzie do miękkości, następnie odcedź i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładkie purée.

2

Do purée z dyni dodaj jajko, mąkę, jogurt i cynamon. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, gęstej masy (jeśli za rzadka – dosyp trochę mąki).

3

Rozgrzej patelnię z odrobiną masła klarowanego.

4

Nakładaj małe porcje ciasta łyżką i formuj placuszki.

5

Smaż na niewielkim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i będą sprężyste.

6

Podawaj lekko przestudzone – np. z jogurtem naturalnym albo musem owocowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

255

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły