Placuszki ryżowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placuszki ryżowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976216901.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre, szybkie placuszki z ryżu
0
0 / 0
Bardzo dobre, szybkie placuszki z ryżu
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g ryż biały
1 szkl. mleko
1.20 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
1
Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej. Wymieszać.
2
Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.