Placuszki ryżowe

m7
Placuszki ryżowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bardzo dobre, szybkie placuszki z ryżu

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g ryż biały

1 szkl. mleko

1.20 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej. Wymieszać.

Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

126

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły