Placuszki ryżowe
m7
Bardzo dobre, szybkie placuszki z ryżu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo dobre, szybkie placuszki z ryżu
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g ryż biały
1 szkl. mleko
1.20 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej. Wymieszać.
Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.