Placuszki ryżowe

m7
Placuszki ryżowe

0

0 / 0

Bardzo dobre, szybkie placuszki z ryżu

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g ryż biały

1 szkl. mleko

1.20 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


1

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej. Wymieszać.

2

Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

126

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły