Placuszki rybno - warzywne

m7
Placuszki rybno - warzywne

2

0 / 0

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szt. morszczuk

2 szt. marchew

0.50 szt. seler korzeń

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. cukinia

2 szt. ząbek czosnku

0.50 pęcz. nać pietruszki

1 łyżeczka pieprz ziarnisty

2 szt. liść laurowy

1 łyżeczka rozmaryn

2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka olej

2 szt. jajko

Przygotowanie


1

W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, kilkoma ziarenkami pieprzu i łyżeczką rozmarynu. Lekko solimy. Do gotującej się wody wkładamy pozbawiony ości filet rybny. Gotujemy ok. 15 minut.Wyciągamy rybę i pozostawiamy do ostygnięcia

2

Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości po czym kroimy warzywa w kostkę. Rybę dzielimy na drobne kawałki, dodajemy pokrojone ugotowane warzywa oraz pokrojoną w kostkę surową cukinię.Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

3

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z jajkami i dodajemy masę do ryby z warzywami. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nasze placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki mogą być podawane jako osobne danie lub z ziemniaczkami i surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły