Placuszki rybno - warzywne

m7

Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. morszczuk
2 szt. marchew
0.50 szt. seler korzeń
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. cukinia
2 szt. ząbek czosnku
0.50 pęcz. nać pietruszki
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
2 szt. liść laurowy
1 łyżecz. rozmaryn
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka olej
2 szt. jajko
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, kilkoma ziarenkami pieprzu i łyżeczką rozmarynu. Lekko solimy. Do gotującej się wody wkładamy pozbawiony ości filet rybny. Gotujemy ok. 15 minut.Wyciągamy rybę i pozostawiamy do ostygnięcia
Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości po czym kroimy warzywa w kostkę. Rybę dzielimy na drobne kawałki, dodajemy pokrojone ugotowane warzywa oraz pokrojoną w kostkę surową cukinię.Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z jajkami i dodajemy masę do ryby z warzywami. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nasze placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki mogą być podawane jako osobne danie lub z ziemniaczkami i surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.