Placuszki pistacjowe ze skyru z borówkami

Lubella
Placuszki pistacjowe ze skyru z borówkami

0

0 / 0

Lekko orzechowe, delikatnie słodkie i pełne białka — te placuszki pistacjowe ze skyru z borówkami to idealna propozycja na pożywne śniadanie lub zdrowy deser. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli — szczególnie ci, którzy szukają pomysłów na fit słodkości bez wyrzutów sumienia.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g mąka pszenna lubella

250 g skyr

2 szt. jaja

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżka krem pistacjowy

40 ml mleko

Dodatki

100 g borówki

50 g skyr

1 łyżka krem pistacjowy

1 łyżecz. cukier puder do posypania

1 łyżka olej do smażenia

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto umieść w wysokim naczyniu.

2

Zmiksuj całość blenderem na gładką, jednolitą masę.

3

Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją olejem.

4

Smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

5

W osobnym naczyniu wymieszaj skyr z pastą pistacjową.

6

Ułóż placki na talerzu i polej je sosem pistacjowym.

7

Posyp borówkami i oprósz cukrem pudrem.

8

Podawaj od razu – najlepiej smakują na ciepło!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły