Placuszki marchewkowe z sosem serowym
Lubella
Placuszki marchewkowe z sosem serowym to idealny wybór na śniadanie na słodko. Są wilgotne, cynamonowe i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto chce przemycić nieco warzyw do swojego menu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
609
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placuszki marchewkowe z sosem serowym to idealny wybór na śniadanie na słodko. Są wilgotne, cynamonowe i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto chce przemycić nieco warzyw do swojego menu. Smacznego!
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Ciasto na placki
340 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
60 g cukier
2 łyżka cynamon
240 g maślanka
250 g mleko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
40 g orzechy włoskie zmielone
Sos serowy
200 g serek naturalny
2 łyżka mleko
30 g cukier puder
Przygotowanie
W dużej misce umieść składniki na ciasto i wymieszaj je za pomocą miksera. Następnie dodaj tartą marchewkę i zamieszaj szpatułką.
Smaż niewielkie placki z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odsącz placki z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Serek naturalny wymieszaj z cukrem pudrem i odrobiną mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu.
Placki podawaj z sosem oraz szczyptą cynamonu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
609
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.