Placuszki kukurydziane

Lubella
Placuszki kukurydziane

Średnia 5 / 1

Oceń!

Placuszki kukurydziane to idealny wybór na szybkie śniadanie, lunch, kolację lub przekąskę na wynos. Ich lekko słodki smak kukurydzy doskonale komponuje się z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. Placuszki świetnie smakują same, ale również z dodatkiem sosu czosnkowego, jogurtowego, guacamole czy nawet syropu klonowego w wersji na słodko. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

10

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 puszka kukurydza konserwowa

1 szt. jajko

5 łyżka mąka pszenna lubella

3 łyżka mleko

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 łyżecz. papryka słodka

1 łyżka posiekany szczypiorek

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


Odsącz ziarna kukurydzy z puszki i przełóż do miski.

W osobnej misce roztrzep jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Dodaj kukurydzę i szczypiorek do ciasta. Delikatnie wymieszaj, aby ziarna równomiernie się rozłożyły.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj łyżką porcje masy, formując małe placuszki.

Smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem – np. czosnkowym, jogurtowym lub guacamole.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

94

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły