PLACUSZKI KUKURYDZIANE

kontakt_3
PLACUSZKI KUKURYDZIANE

2

5 / 1

Placuszki kukurydziane mogą stanowić samodzielne danie, lub być podstawą naprawdę ciekawego obiadu. Zasmakują wszystkim dzieciakom.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 szt. kukurydza

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. mleko

1 szt. jajko

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. cebula mała

1 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. kurkuma

2 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 łyżecz. olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Ugotuj kukurydzę. Jak wystygnie, okrój nasiona kukurydzy z kolb.

2

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

3

Dodaj mleko, jajko i całość jeszcze raz dobrze wymieszaj. Na końcu wrzuć ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę cebulkę.

4

Na patelni formuj placuszki i smaż na rumiano. SMACZNEGO!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

94

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły