PLACUSZKI KUKURYDZIANE
kontakt_3
Placuszki kukurydziane mogą stanowić samodzielne danie, lub być podstawą naprawdę ciekawego obiadu. Zasmakują wszystkim dzieciakom.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Placuszki kukurydziane mogą stanowić samodzielne danie, lub być podstawą naprawdę ciekawego obiadu. Zasmakują wszystkim dzieciakom.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 szt. kukurydza
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. mleko
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. cebula mała
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. kurkuma
2 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 łyżecz. olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Ugotuj kukurydzę. Jak wystygnie, okrój nasiona kukurydzy z kolb.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Dodaj mleko, jajko i całość jeszcze raz dobrze wymieszaj. Na końcu wrzuć ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę cebulkę.
Na patelni formuj placuszki i smaż na rumiano. SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.