Placuszki kukurydziane

Lubella

Placuszki kukurydziane to idealny wybór na szybkie śniadanie, lunch, kolację lub przekąskę na wynos. Ich lekko słodki smak kukurydzy doskonale komponuje się z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. Placuszki świetnie smakują same, ale również z dodatkiem sosu czosnkowego, jogurtowego, guacamole czy nawet syropu klonowego w wersji na słodko. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 5 / 1
Oceń!
Placuszki kukurydziane to idealny wybór na szybkie śniadanie, lunch, kolację lub przekąskę na wynos. Ich lekko słodki smak kukurydzy doskonale komponuje się z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. Placuszki świetnie smakują same, ale również z dodatkiem sosu czosnkowego, jogurtowego, guacamole czy nawet syropu klonowego w wersji na słodko. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
10
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szt. jajko
5 łyżka mąka pszenna lubella
3 łyżka mleko
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. papryka słodka
1 łyżka posiekany szczypiorek
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Kroki
Odsącz ziarna kukurydzy z puszki i przełóż do miski.
W osobnej misce roztrzep jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj kukurydzę i szczypiorek do ciasta. Delikatnie wymieszaj, aby ziarna równomiernie się rozłożyły.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj łyżką porcje masy, formując małe placuszki.
Smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem – np. czosnkowym, jogurtowym lub guacamole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.