Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem

decomorreno
Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem

1

4.5 / 4

Placuszki, pancakes czy po prostu pankejki kakaowo-szpinakowe, to puszyście kakaowa i zdrowa alternatywa dla dobrze znanych naleśników czy racuchów. Możesz je podawać z dodatkami jakie lubisz- owocami, musami warzywno-owocowymi, a nawet z dżemem czy sosem czekoladowym! Szybko, smacznie, zdrowo i wygodnie.

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 łyżka kakao decomorreno

2 szt. banan

3 szt. jaja l

1 szkl. liście szpinaku

45 g mąka kokosowa

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

4 łyżka olej kokosowy

1 szt. banan

1 szt. granat

400 g śmietanka kokosowa

Przygotowanie


1

Mleko/śmietankę kokosową włóż do lodówki na minimum 24 godziny wcześniej, musi być bardzo dobrze schłodzona.

2

Szpinak umyj i osusz.

3

Do blendera włóż szpinak, 2 banany, jajka, kakao oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Zmiksuj dokładnie, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce mąki kokosowej.

4

Ciasto nie może być zbyt lejące się, ani za gęste.

5

Smaż na lekko wysmarowanej olejem kokosowym patelni, nakładaj po 1 łyżce stołowej.

6

Śmietankę ubij na puszysty krem (możesz dosłodzić do smaku miodem lub ksylitolem).

7

Banany pokrój w plasterki i obierz granata. Podawaj placuszki z porcją śmietanki oraz posypane owocami.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły