Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem
decomorreno
Placuszki, pancakes czy po prostu pankejki kakaowo-szpinakowe, to puszyście kakaowa i zdrowa alternatywa dla dobrze znanych naleśników czy racuchów. Możesz je podawać z dodatkami jakie lubisz- owocami, musami warzywno-owocowymi, a nawet z dżemem czy sosem czekoladowym! Szybko, smacznie, zdrowo i wygodnie.
1
4.5 / 4
Placuszki, pancakes czy po prostu pankejki kakaowo-szpinakowe, to puszyście kakaowa i zdrowa alternatywa dla dobrze znanych naleśników czy racuchów. Możesz je podawać z dodatkami jakie lubisz- owocami, musami warzywno-owocowymi, a nawet z dżemem czy sosem czekoladowym! Szybko, smacznie, zdrowo i wygodnie.
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 łyżka kakao decomorreno
2 szt. banan
3 szt. jaja l
1 szkl. liście szpinaku
45 g mąka kokosowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
4 łyżka olej kokosowy
1 szt. banan
1 szt. granat
400 g śmietanka kokosowa
Przygotowanie
Mleko/śmietankę kokosową włóż do lodówki na minimum 24 godziny wcześniej, musi być bardzo dobrze schłodzona.
Szpinak umyj i osusz.
Do blendera włóż szpinak, 2 banany, jajka, kakao oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Zmiksuj dokładnie, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce mąki kokosowej.
Ciasto nie może być zbyt lejące się, ani za gęste.
Smaż na lekko wysmarowanej olejem kokosowym patelni, nakładaj po 1 łyżce stołowej.
Śmietankę ubij na puszysty krem (możesz dosłodzić do smaku miodem lub ksylitolem).
Banany pokrój w plasterki i obierz granata. Podawaj placuszki z porcją śmietanki oraz posypane owocami.