Placuszki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Łowicz
Placuszki dyniowe z powidłami śliwkowymi

0

0 / 0

Placuszki dyniowe to idealna propozycja na jesienne i zimowe poranki, kiedy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego i powideł śliwkowych.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

220 g dynia

2 szt. jajka kurze

180 g mąka pszenna lubella

4 łyżka cukier

200 g jogurt naturalny

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżka masło

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Dynię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na małych oczkach.

2

Dynię wymieszać z jajkami, 100 g jogurtu, przesianą mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia.

3

Rozgrzać patelnię, posmarować ją masłem i za pomocą łyżki nakładać masę dyniową, formując placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

4

Usmażone placki posmarować powidłami i jogurtem naturalnym.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

533

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

89

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły