Placuszki dyniowe z powidłami śliwkowymi
Łowicz
Placuszki dyniowe to idealna propozycja na jesienne i zimowe poranki, kiedy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego i powideł śliwkowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placuszki dyniowe to idealna propozycja na jesienne i zimowe poranki, kiedy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego i powideł śliwkowych.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
220 g dynia
2 szt. jajka kurze
180 g mąka pszenna lubella
4 łyżka cukier
200 g jogurt naturalny
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka masło
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Dynię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na małych oczkach.
Dynię wymieszać z jajkami, 100 g jogurtu, przesianą mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją masłem i za pomocą łyżki nakładać masę dyniową, formując placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Usmażone placki posmarować powidłami i jogurtem naturalnym.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.