PLACUSZKI BROKUŁOWE

maspexdigital
PLACUSZKI BROKUŁOWE

0

5 / 1

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych? Spróbuj brokułowej odmiany. To wyjątkowa propozycja, która idealnie komponuje się z sosem neapolitańskim z Łowicza.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g brokuły

2 szt. jajko

100 g jogurt

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 pęcz. szczypiorek

2 łyżka posiekana bazylia

1 szczyp. sól

1 opak. sos neapolitański łowicz

Przygotowanie


1

Jajka miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia i jogurtem.

2

Dodajemy brokuły (pokrojone na małe różyczki) oraz zioła, doprawiamy solą i mieszamy.

3

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy z obu stron.

4

Sos podgrzewamy i podajemy z gotowymi placuszkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

247

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły