Placki ziemniaczano-śmietankowe
m7
Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że placuszki mają taki maślany smak, jakby były smażone na masełku a nie oleju;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że placuszki mają taki maślany smak, jakby były smażone na masełku a nie oleju;)
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
10 łyżka śmietana 18%
5 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Ziemniaki i cebule, obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać śmietanę, mąkę pszenną, jajka, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczaną (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.