Placki ziemniaczano-śmietankowe

m7
Placki ziemniaczano-śmietankowe

0

0 / 0

Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że placuszki mają taki maślany smak, jakby były smażone na masełku a nie oleju;)

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

10 łyżka śmietana 18%

5 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Ziemniaki i cebule, obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać śmietanę, mąkę pszenną, jajka, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać.

2

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczaną (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły