Placki ziemniaczano-bekonowe z sosem chrzanowym i łososiem
oskar.zebrowski
Placki ziemniaczano-bekonowe podawane w asyście sosu chrzanowego i łososia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
594
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Placki ziemniaczano-bekonowe podawane w asyście sosu chrzanowego i łososia.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. duże ziemniaki
1 szt. cebula biała
20 dag. bekon
1 szt. jajko
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
5 łyżka olej rzepakowy
5 łyżka chrzan krakus
2 łyżka majonez
2 łyżka jogurt naturalny
0.50 szt. sałata lodowa
15 dag. łosoś wędzony
1 szt. cytryna
20 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Przygotuj sos chrzanowy. Połącz ze sobą Chrzan Krakus, majonez i jogurt naturalny.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jednej łyżce oleju, aż się zeszkli.
Bekon pokrój w paski i również podsmaż.
Do startych ziemniaków dodaj jajko, Mąkę Lubella Puszystą Tortową, cebulę, bekon, sól i pieprz.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Smaż duże placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Na każdy placek połóż posiekaną sałatę lodową i polej ją sosem chrzanowym. Na wierzchu ułóż plasterki łososia.
Potrawę udekoruj pomidorkami koktajlowymi i kawałkami cytryny, której możesz użyć do skropienia łososia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
594
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.