Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

maspexdigital

Wartości odżywcze na porcję
Energia
357
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 5
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. duże ziemniaki
2 łyżka mąki
1.50 szt. cebula
2 łyżecz. sól, pieprz
1 szt. jajko
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj posiekaną 1 cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
Placki smaż w sporej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.
W międzyczasie w rondelku, na rozgrzanym oleju podsmaż 0,5 drobno posiekanej cebuli i posiekany czosnek. Dodaj 2 kopiate łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (można je zastąpić świeżymi w sezonie). Po chwili dodaj Pomidory Krojone z Puszki Łowicz. Całość duś przez ok. 10 minut.
Placki podaj polane sosem prowansalskim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
357
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.