Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

maspexdigital
Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

0

3.2 / 5

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. duże ziemniaki

2 łyżka mąki

1.50 szt. cebula

2 łyżeczka sól, pieprz

1 szt. jajko

1 pusz. pomidory krojone łowicz

2 łyżeczka zioła prowansalskie

2 szt. ząbek czosnku

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj posiekaną 1 cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.

2

Placki smaż w sporej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.

3

W międzyczasie w rondelku, na rozgrzanym oleju podsmaż 0,5 drobno posiekanej cebuli i posiekany czosnek. Dodaj 2 kopiate łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (można je zastąpić świeżymi w sezonie). Po chwili dodaj Pomidory Krojone z Puszki Łowicz. Całość duś przez ok. 10 minut.

4

Placki podaj polane sosem prowansalskim.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły