Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974286454.jpeg&w=3840&q=75)
0
3.2 / 5
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. duże ziemniaki
2 łyżka mąki
1.50 szt. cebula
2 łyżecz. sól, pieprz
1 szt. jajko
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka olej
Przygotowanie
1
Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj posiekaną 1 cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
2
Placki smaż w sporej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.
3
W międzyczasie w rondelku, na rozgrzanym oleju podsmaż 0,5 drobno posiekanej cebuli i posiekany czosnek. Dodaj 2 kopiate łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (można je zastąpić świeżymi w sezonie). Po chwili dodaj Pomidory Krojone z Puszki Łowicz. Całość duś przez ok. 10 minut.
4
Placki podaj polane sosem prowansalskim.