Placki ziemniaczane z pomidorowo-kukurydzianym sosem
mariola85
Kaloryczne, pyszne i wyjątkowo dobre placki podane z gęstym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
261
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kaloryczne, pyszne i wyjątkowo dobre placki podane z gęstym sosem.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 łyżecz. oregano
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. kukurydza konserwowa
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka mąka lubella
Przygotowanie
Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, odcedzamy nadmiar wody, dodajemy mąką, sól, pieprz, jajko, oregano, drobno posiekaną cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku.
Na rozgrzany oleju smażymy małe placki na złoty kolor z obu stron.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy w małej ilości oleju, doprawiamy pieprzem, solą, papryką ostrą.
W blenderze miksujemy kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i zalewamy nią kurczaka. Gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku.
Usmażone placki podajemy z gęstym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
261
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.