1

Składniki

1 Szczypta
sól
200 Dekagramów
mięso mielone
4 Sztuki
ziemniaki ugotowane
2 Sztuki
ziemniaki
2 Sztuki
Szalotki
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
Sos:
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. PLACKI: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, szalotki pokroić w drobną kosteczkę, czosnek wycisnąć, wrzucić wszystko do miseczki, dodać mięso mielone, przyprawić solą , pieprzem, dodać jajko. Formować placuszki, smażyć na rozgrzanym oleju. Wysuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. SOS: Chyba każdy pasuje do placków, ja proponuję taką wersję: :D (10 pieczarek, 2 szalotki, pół szklanki groszku, 1/4 kostki masła, 3/4 szklanki śmietanki 18%, 1 łyżka sosu sojowo grzybowego, sól, pieprz) Szalotki pokroić w piórka, pieczarki w plastry, smażyć na masełku, przyprawić solą, pieprzem , dodać sos sojowy, jak pieczarki puszczą trochę wody, wyjąć pieczarki z cebulką na talerz, patelnię zalać śmietanką energicznie mieszając. Dorzucić z powrotem pieczarki, gotować aż sosik zgęstnieje. Zaraz przed podaniem dorzucić do sosu groszek. Smacznego!!!!

Opis

Inna wersja placków ziemniaczanych:D Z mięsem:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!