Placki ziemniaczane z kurkami

Lubella
Placki ziemniaczane z kurkami

0

0 / 0

Placki ziemniaczane z kurkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, szczególnie w sezonie, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżych grzybów. Są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i sycące — doskonale urozmaicą codzienny jadłospis. Połączenie chrupiących placuszków z sosem kurkowym i świeżą natką pietruszki z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych smaków. Życzymy smacznego!

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. ziemniaki

1 szt. cebula czerwona

2 szt. jajko

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 szt. ząbek czosnku

100 ml śmietanka 30%

1 łyżka masło

250 g kurki

1 pęcz. świeży tymianek

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach razem ze skórką.

2

Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jajka, mąkę, posiekaną w kosteczkę połówkę cebuli, sól oraz pieprz. Wymieszać masę.

3

Na dużej patelni rozgrzać ok. 1 cm oleju. Smażyć po 3 niewielkie placki, aż się zarumienią z obu stron.

4

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć połówkę posiekanej w kostkę cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki kurki.

5

Do grzybów wlać śmietankę, doprawić pieprzem, solą oraz posiekanym świeżym tymiankiem. Gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

6

Placki podawać polane sosem kurkowym oraz obsypane posiekaną natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły