Placki ziemniaczane z kurkami

Lubella
Placki ziemniaczane z kurkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Placki ziemniaczane z kurkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, szczególnie w sezonie, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżych grzybów. Są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i sycące — doskonale urozmaicą codzienny jadłospis. Połączenie chrupiących placuszków z sosem kurkowym i świeżą natką pietruszki z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych smaków. Życzymy smacznego!

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. ziemniaki

1 szt. cebula czerwona

2 szt. jajko

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 szt. ząbek czosnku

100 ml śmietanka 30%

1 łyżka masło

250 g kurki

1 pęcz. świeży tymianek

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach razem ze skórką.

Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jajka, mąkę, posiekaną w kosteczkę połówkę cebuli, sól oraz pieprz. Wymieszać masę.

Na dużej patelni rozgrzać ok. 1 cm oleju. Smażyć po 3 niewielkie placki, aż się zarumienią z obu stron.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć połówkę posiekanej w kostkę cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki kurki.

Do grzybów wlać śmietankę, doprawić pieprzem, solą oraz posiekanym świeżym tymiankiem. Gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Placki podawać polane sosem kurkowym oraz obsypane posiekaną natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

535

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły