Placki ziemniaczane z kurkami
Lubella
Placki ziemniaczane z kurkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, szczególnie w sezonie, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżych grzybów. Są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i sycące — doskonale urozmaicą codzienny jadłospis. Połączenie chrupiących placuszków z sosem kurkowym i świeżą natką pietruszki z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych smaków. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Placki ziemniaczane z kurkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, szczególnie w sezonie, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżych grzybów. Są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i sycące — doskonale urozmaicą codzienny jadłospis. Połączenie chrupiących placuszków z sosem kurkowym i świeżą natką pietruszki z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych smaków. Życzymy smacznego!
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. ziemniaki
1 szt. cebula czerwona
2 szt. jajko
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 szt. ząbek czosnku
100 ml śmietanka 30%
1 łyżka masło
250 g kurki
1 pęcz. świeży tymianek
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach razem ze skórką.
Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jajka, mąkę, posiekaną w kosteczkę połówkę cebuli, sól oraz pieprz. Wymieszać masę.
Na dużej patelni rozgrzać ok. 1 cm oleju. Smażyć po 3 niewielkie placki, aż się zarumienią z obu stron.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć połówkę posiekanej w kostkę cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki kurki.
Do grzybów wlać śmietankę, doprawić pieprzem, solą oraz posiekanym świeżym tymiankiem. Gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Placki podawać polane sosem kurkowym oraz obsypane posiekaną natką pietruszki.