Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami
m7
Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami
0
0 / 0
Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 olej
1 szcz. sól, pieprz
800 g ziemniaki
200 g kurki
200 g kapusta kiszona
1 szt. cebula
1 szt. jajko
3 szt. ząbek czosnku
1 łyżka masło
4 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka nasiona słonecznika
1 łyżka pestki dyni
Przygotowanie
Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajmy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej smażymy placki.
Na masle rozgrzanym smażymy kurki, posypujac sola i pieprzem. Na placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Mozna polac (lub dodac)smietane. Ewntualnie do kurek smażonych mozna dodać smietane, zrobic sos kurkowy i nim przelozyc placki. Lub jeden placek polac takim sosem.