Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami

m7
Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami

0

0 / 0

Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 olej

1 szcz. sól, pieprz

800 g ziemniaki

200 g kurki

200 g kapusta kiszona

1 szt. cebula

1 szt. jajko

3 szt. ząbek czosnku

1 łyżka masło

4 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka nasiona słonecznika

1 łyżka pestki dyni

Przygotowanie


1

Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajmy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej smażymy placki.

2

Na masle rozgrzanym smażymy kurki, posypujac sola i pieprzem. Na placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Mozna polac (lub dodac)smietane. Ewntualnie do kurek smażonych mozna dodać smietane, zrobic sos kurkowy i nim przelozyc placki. Lub jeden placek polac takim sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły