Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami

m7

Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 olej
1 szczyp. sól, pieprz
800 g ziemniaki
200 g kurki
200 g kapusta kiszona
1 szt. cebula
1 szt. jajko
3 szt. ząbek czosnku
1 łyżka masło
4 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka nasiona słonecznika
1 łyżka pestki dyni
Przygotowanie
Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajmy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej smażymy placki.
Na masle rozgrzanym smażymy kurki, posypujac sola i pieprzem. Na placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Mozna polac (lub dodac)smietane. Ewntualnie do kurek smażonych mozna dodać smietane, zrobic sos kurkowy i nim przelozyc placki. Lub jeden placek polac takim sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.