Placki ziemniaczane z gulaszem
m7
Wyszły przepyszne!!!! Warto było poświęcić dla nich czas:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
811
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wyszły przepyszne!!!! Warto było poświęcić dla nich czas:)
23
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
0.50 szt. nać pietruszki
1 szt. olej sojowy
1 szt. papryka czerwona
2 szt. marchew
1 szt. pomidor
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
3 szt. seler naciowy
2 szt. kostka mięsna
1 szt. olej
1 szt. nać pietruszki
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka przyprawa typu vegeta
1 łyżka przyprawa do gulaszu
1 łyżka papryka czerwona słodka
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
70 dag. szynka wieprzowa gotowana
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
PLACKI: ziemniaki obieramy, ucieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy wyciśnięty czosnek-2 szt, jajka, mąkę, posiekaną drobno pietruszkę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Smażymy na porcję 2 duże placki ziemniaczane.
GULASZ: mięso kroimy w kostkę, cebulę i seler naciowy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy przyprawami, polewamy sosem sojowym, mieszamy, odkładamy na 15min. Smażymy mięsko na oleju, jak zacznie się przypiekać, zalewamy wodą (ok 5 szklanek) gotujemy. Dodajemy 2 kostki mięsne. Jak mięsko będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i w paski paprykę, gotujemy ok 5-10 minut. Zagęszczamy sos mąką.
Na talerzu układamy 1 duży placek , polewamy gulaszem, przykrywamy drugim plackiem, na górę dodajemy minimalnie gulaszu, posypujemy startym serem i zieleniną.
SMACZNEGO!!!!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
811
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.