Placki ziemniaczane z grzybami

Krakus
Placki ziemniaczane z grzybami

0

0 / 0

Placki ziemniaczane z grzybami to świetny pomysł na obiad. Sycące i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem pełnego aromatu sosu grzybowego zachwycą wszystkich domowników.

23

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Placki

0.50 kg ziemniaki

1 łyżka mąka pszenna

0.50 szt. cebula

1 szt. jajko

1 łyżka posiekana natka pietruszki

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

Sos

100 g podgrzybki

1 szt. cebula

1 łyżka masło

150 ml wywar warzywny

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżka chrzan krakus

1 łyżka posiekana natka pietruszki

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

Wywar warzywny

1 l woda

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

0.50 szt. seler

2 łodyga seler naciowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Aby przygotować wywar warzywny, do gotującej się wody dodajemy umyte warzywa i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy.

2

Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Wlewamy śmietanę wymieszaną z chrzanem i doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.

3

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy je na 5 minut, po czym odciskamy z wody i mieszamy z resztą składników.

4

Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy z obu stron na rumiane placki.

5

Podajemy je z sosem grzybowym i chrzanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

235

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły