Placki ziemniaczane z grzybami
Krakus
Placki ziemniaczane z grzybami to świetny pomysł na obiad. Sycące i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem pełnego aromatu sosu grzybowego zachwycą wszystkich domowników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placki ziemniaczane z grzybami to świetny pomysł na obiad. Sycące i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem pełnego aromatu sosu grzybowego zachwycą wszystkich domowników.
23
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Placki
0.50 kg ziemniaki
1 łyżka mąka pszenna
0.50 szt. cebula
1 szt. jajko
1 łyżka posiekana natka pietruszki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
Sos
100 g podgrzybki
1 szt. cebula
1 łyżka masło
150 ml wywar warzywny
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka chrzan krakus
1 łyżka posiekana natka pietruszki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
Wywar warzywny
1 l woda
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
2 łodyga seler naciowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Aby przygotować wywar warzywny, do gotującej się wody dodajemy umyte warzywa i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Wlewamy śmietanę wymieszaną z chrzanem i doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy je na 5 minut, po czym odciskamy z wody i mieszamy z resztą składników.
Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy z obu stron na rumiane placki.
Podajemy je z sosem grzybowym i chrzanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.