Placki ziemniaczane z grzybami
formularz
Placki ziemniaczane z grzybami to świetny pomysł na obiad. Sycące i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem pełnego aromatu sosu grzybowego zachwycą wszystkich domowników.
0
0 / 0
Placki ziemniaczane z grzybami to świetny pomysł na obiad. Sycące i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem pełnego aromatu sosu grzybowego zachwycą wszystkich domowników.
24
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki
1 łyżka mąka pszenna
0.50 szt. cebula
1 szt. jajko
1 łyżka posiekana natka pietruszki
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
100 g podgrzybki
1 szt. cebula
1 łyżka masło
150 wywar warzywny
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka chrzan krakus
1 łyżka posiekana natka pietruszki
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
1 l woda
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
2 łod. seler naciowy
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Aby przygotować wywar warzywny, do gotującej się wody dodajemy umyte warzywa i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Wlewamy śmietanę wymieszaną z chrzanem i doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy je na 5 minut, po czym odciskamy z wody i mieszamy z resztą składników.
Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy z obu stron na rumiane placki.
Podajemy je z sosem grzybowym i chrzanem.