Placki ziemniaczane z boczkiem

m7
Placki ziemniaczane z boczkiem

1

0 / 0

Placki z dodatkiem wędzonego boczku - pachnące i chrupiące.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

300 olej

1.50 kg ziemniaki

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

500 g boczek wędzony

2 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków.

2

Dodać jajka, mąkę.

3

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Odstawić i na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę.

5

Lekko go przestudzić, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.

6

Kłaść na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

840

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły