Placki ziemniaczane z boczkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placki ziemniaczane z boczkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291969.jpeg&w=3840&q=75)
Placki z dodatkiem wędzonego boczku - pachnące i chrupiące.
1
0 / 0
Placki z dodatkiem wędzonego boczku - pachnące i chrupiące.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
7 porcji
Składniki
300 olej
1.50 kg ziemniaki
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
500 g boczek wędzony
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
1
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
2
Dodać jajka, mąkę.
3
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4
Odstawić i na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę.
5
Lekko go przestudzić, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.
6
Kłaść na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron.