0

Składniki

3 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
500 Gramów
ziemniaki
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
4 Łyżki
mleko
5 Dekagramów
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obrane i wymyte ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, a miazgę wycisnąć przez płótno.
  2. Do wyciśniętej masy dodać jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Rozgrzać dobrze na patelni tłuszcz, kłaść masę łyżką rozpłaszczając jak najcieniej.
  3. Smażyć na rumiano z obu stron, aby placki były chrupkie.

Opis

Uwielbiam placki ;)

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa

Łatwy Do 1 godz

Sałatka z kaszą, pomidorami i rukolą

Łatwy Do 40 min

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min

Sałatka makaronowa z twarogiem

Łatwy Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!