0

Składniki

3 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
500 Gramów
ziemniaki
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
4 Łyżki
mleko
5 Dekagramów
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obrane i wymyte ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, a miazgę wycisnąć przez płótno.
  2. Do wyciśniętej masy dodać jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Rozgrzać dobrze na patelni tłuszcz, kłaść masę łyżką rozpłaszczając jak najcieniej.
  3. Smażyć na rumiano z obu stron, aby placki były chrupkie.

Opis

Uwielbiam placki ;)

Podobne przepisy

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Łatwy Do 40 min
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Wędzona pierś kurczaka

Łatwy Do 3 godz
Wędzona pierś kurczaka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!