0

Składniki

3 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
500 Gramów
ziemniaki
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
4 Łyżki
mleko
5 Dekagramów
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obrane i wymyte ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, a miazgę wycisnąć przez płótno.
  2. Do wyciśniętej masy dodać jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Rozgrzać dobrze na patelni tłuszcz, kłaść masę łyżką rozpłaszczając jak najcieniej.
  3. Smażyć na rumiano z obu stron, aby placki były chrupkie.

Opis

Uwielbiam placki ;)

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Sos tatarski

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Barszcz wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz wigilijny

Paluszki łososiem zawijane

Przepis
Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!